Ugrás a tartalomra

Jimi Hendrix szelleme

2018. október 03. szerda
A Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon adott telt házas koncertet a Hendrix Project
Jimi Hendrix szelleme

Van három zeneőrült srác. Közel nyolc éve hozta őket össze a sors, természetesen a közös szenvedélynek, vagyis a muzsikának köszönhetően. Fiatalok. Magyarok. Még csak nem is külföldön élnek. Első ránézésre az ember nem éppen belőlük nézné ki, hogy Jimi Hendrix repertoárját elevenítik fel a közönség előtt. Triójuk 2013 óta mégis a csaknem fél évszázada elhunyt gitárvirtuóz emlékét őrzi. Ők a Hendrix Project.

A 2011-ben még csak saját szerzeményeket – és néhány, közös pontot jelentő Hendrix-dalt – játszó banda oda-vissza van a világ legnagyszerűbb gitárosának választott Hendrixért, nem is csoda, hogy az ő munkásságát tekintik etalonnak. A zenekarban játszó gitáros és énekes Lamm Dávid, a basszusgitáros Tomor Barnabás és a dobos Molnár Dániel – mindannyian (jazz-)zenei tanulmányokkal a hátuk mögött – viszont az „élvezeti” rész mellett a szakmai finomságokra is oda tud figyelni. Úgy érzik, rengeteget tanulnak Hendrix dalainak feldolgozása közben, miközben igyekeznek saját magukat is belecsempészni az újragondolt alkotásokba.
Természetesen céljuk az, hogy az idollal szemben is megmaradjon a kellő tisztelet, emléke még sokáig fennmaradjon és örömet okozzon – a zenészeknek és a közönségnek egyaránt. Aki igazi hendrixes hangzást vár, nem kell visszamennie az időben, hiszen egy Project-koncertre ellátogatva kizárólag az ő dalainak megreformált változatait hallhatja.
„Persze vannak még rajtunk kívül is olyan együttesek, akik Jimi Hendrixet játszanak, de egyik sem hasonlítható össze a miénkkel” – meséli a basszusgitáros Barnabás. A bandának a Hendrix Projecten kívül is van élete, egyéniben, más formációkkal a jazz-, blues- és jazz-rock-pályán masíroznak. Tudásukat igyekeznek eltérő hangzásvilágban is kamatoztatni, közös példaképükön kívül olyan nevek hatása is érződik játékukon, mint a szinte istenként tisztelt trombitásgéniusz Miles Davis, a sokoldalú virtuóz Jaco Pastorius vagy a Liszt Ferenc-díjas gitáros Tátrai Tibor.
A srácok a sokszínű borfesztivál utolsó fellépői között voltak, hangulatos lezárást adva ennek a remek eseménynek. „Igazán jól éreztük magunkat a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon. Nagyon jól megszervezett fesztivál, ami ritka kincs manapság. Telt ház előtt játszottunk a Fröccs terasz színpadán, a közönség is szuper volt” – emlékezett vissza a basszusgitáros. (Gáll Anna)