Ugrás a tartalomra

Jesse Davis is kortyolt a Fröccs teraszon

2016. szeptember 18. vasárnap
A híres amerikai altszaxofonos Olaszországban él, ezért is szereti a jó borokat
Jesse Davis is kortyolt  a Fröccs teraszon

Egy igazi világsztár is muzsikált a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon Jesse Davis személyében, akit – bár Európában, Olaszországban él – eddig hiányolniuk kellett a magyar jazzrajongóknak. Hacsak nem rándultak át többször is Bécsbe, ahol a világhírű szaxofonista jóval gyakoribb vendég. Egy Bécsben élő ifjú magyar jazz-zongorista, Gayer Mátyás csalta főváro-sunkba, illetve Budafokra a zenészt, aki a ma élő egyik legnagyobb altszaxofonos, nyolc nagylemezzel a háta mögött. 1989-ben a Down Beat vezető jazzmagazin az év jazz-zenészévé választotta. A muzsikus budafoki koncertje után lehetőségünk adódott vele egy rövid beszélgetésre.

– Hogyan került kapcsolatba a magyar jazz-zenészekkel, és mi a véleménye róluk?
– Az alkalmi kvartettben játszó neves dobos, Joris Dudli tíz évig élt New Yorkban, ahol egy klubban ismerkedtünk meg. Jelenleg Bécsben él, mint ahogy a két Mátyás is (Gayer Mátyás és Hofecker Mátyás, a quartett bőgőse – a szerk.), akik jól ismerték Jorist. Az ő javaslatára gondoltunk egyet és összeálltunk. Az ifjú magyar zongorista és nagybőgős igen tehetségesek, látszik rajtuk, hogy klasszikus zenét is tanultak, de nagyon érzik az improvizatív jazz-zenét is. Most játszottunk először együtt, de nagyon élveztem.
– Európa egyik legtöbbet turnézó amerikai jazz-zenésze. Ennyire megszerette az öreg kontinenst?
– Meg a feleségemet, aki miatt csaknem másfél évtizede Olaszországba költöztem… Veronában lakunk, és valóban jól érzem magam ezen a kontinensen, ahol nagyon szeretik a jazzt.
– Milyen különbséget lát az amerikai és az európai jazz-zene között?
– Mint amilyet az amerikai és az európai kultúra között. Csupán kis különbséget látok a „két” jazzben, más a megközelítése egy európai zenésznek, mint egy amerikainak, de végül is ugyanaz a nyelv, mindkettőt nagyon szeretem.
– Tervezi, hogy máskor is összeáll ez az alkalmi kvartett?
– Remélem, hogy nem utoljára léptünk így fel együtt, szeretem a fiatal feltörekvő zenészeket felkarolni. S abban is bízom, hogy újra eljöhetek, eljöhetünk önökhöz játszani.
– S ha már itt jár, megkóstolja a budafoki bort és pezsgőt is…
– Olaszországban élek, ahol mindig iszom finom vörösborokat. Most a koncert végén sem mulasztom el, hogy kortyoljak az itteni borokból és pezsgőkből… (Temesi László)