Ugrás a tartalomra

In memoriam Máté Ferenc

2019. május 10. péntek
A Rózsavölgy Egyesület nevében búcsúzunk Máté Ferenc (1932–2019) tagtársunktól, Budafok és Rózsavölgy életében fontos szerepet játszó idős patrióta barátunktól.
In memoriam Máté Ferenc

In memoriam Máté Ferenc A Rózsavölgy Egyesület nevében búcsúzunk Máté Ferenc (1932–2019) tagtársunktól, Budafok és Rózsavölgy életében fontos szerepet játszó idős patrióta barátunktól. Búcsúzunk az építészmérnöktől, a tanártól, a szabadalmakat készítő mérnöktől, a népi építészet és a Magyarországon található festett kazettás templommennyezetek kutatójától.

Egyetemi oktatóként a hatvanas években szerkezettant tanított a Műegyetemen, 1968-ban Budapest VIII. kerületében a kerület épületállományának felméréséért a JÓZSEFVÁROSÉRT emlékérem arany fokozatával tüntették ki. Számos középület őrzi keze munkájának nyomát, építészi szellemiségét. 1986-ban a Munka érdemrend bronz fokozatát kapta meg.

Helytörténeti és művészettörténeti munkáit a rózsavölgyi Pytheas Könyvmanufaktúra jelentette meg. 2007 júniusában jelent meg az EMLÉKEK RÓZSAVÖLGYRŐL című helytörténeti írása, melynek folytatása volt a 2012-ben megjelent PIHENNI RÓZSAVÖLGYBE JÖTTEM című helytörténeti füzet, melyben a Rózsavölgyben élő, alkotó művészekkel folytatott és lejegyzett beszélgetései is szerepeltek. REMÉNYÜNK JÉZUS, CSILLAGUNK SZENT LÁSZLÓ művészettörténeti munkája (2009), az ÚRNAPI KÖRMENET BUDAFOKON című helytörténeti jelentőségű könyve (2012) és az ARCHAIKUS NÉPI IMÁINK – FESTETT KAZETTÁS MENNYEZETEK könyve (2012) összegzi néprajzi, művészettörténeti munkásságát.

Köszönjük fáradhatatlan közművelői munkásságát, melyet a Keresztény Úriemberek Társasága szervezésében erdélyi fiatalok körében folytatott hosszú éveken keresztül, majd kerületünk közösségeiben: a Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör, a KÉSZ, a Budatétényi Polgári kör, a Civil Casino, a Szabó Ervin Könyvtár szervezésében és a Rózsavölgyi Egyesület nyugdíjas körének vezetőjeként végzett lelkesítő, szenvedélyes igényességgel.

Szellemiségét megőrizve, a feltámadás reményében búcsúzunk Máté Ferenctől, a polihisztortól, az országépítőtől.