Ugrás a tartalomra

Húsz év Budafok legrégebbi utcájában

2019. március 02. szombat
A Budafoki Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör elnökét, Vankó Andrást kérdeztük
Húsz év Budafok legrégebbi utcájában

Húsz év Budafok legrégebbi utcájában  Húsz év Budafok legrégebbi utcájában

– Az 1999-ben alapított Budafoki Péter-Pál Utca és Környéke Polgári Kör idén ünnepli 20. születésnapját. Lesz-e ehhez kapcsolódóan esemény?
– Igen, 2019-ben lesz a polgári kör 20 esztendős. Terveink száma végtelen az ünneplést illetően, a megvalósíthatóságot az anyagi háttér fogja korlátozni. A szokásos programjaink mindenképpen ennek fényében szerveződnek, így a Péter-Pál-napok művészeti kiállítása, az esetleges fotókiállítás is mindezt fogja bemutatni, szemléltetni. Polgári körünk korábbi elnöke, jelenlegi alelnöke, Szigeti Zoltán lényegében elkészült a Péter-Pál utca története című, 10 esztendővel ezelőtt megjelent, Joó Ernő által elkészített kiadvány átdolgozásával és aktualizálásával, azaz az elmúlt tíz esztendőben történtek rögzítésével. Ezt a kiadványt mindenképpen szeretnénk megjelentetni. Tervben van a polgári körünk 20 esztendejének bemutatását szolgáló fotóalbum megjelentetése is, de ennek a financiális háttere momentán nem tűnik biztosítottnak. A polgári kör tényleges alapítása 1999 decemberében történt, így az idei Adventi Estünk ennek fényében fog zajlani, műsorokkal színesített vacsora keretében.
– Melyek voltak a legfontosabb események, programok a tavalyi évben?
– A tavaszi kirándulásunkat Székesfehérvárra irányítottuk, és ott egy olyan nevezetességet látogattunk meg, ami a világon egyedülálló: az egy ember által épített legnagyobb épületet, a Bory-várat. A Péter-Pál-napok háromnapos ünnepségsorozata is a szokásos mederben zajlott, pénteken felavattuk elhunyt barátunk, a polgári körünk alapító tagja, kerületünk díszpolgára, Joó Ernő emléktábláját az utcánkban lévő épület falán. Utána a szokásos művészeti kiállítást nyitottuk meg, Kungl György Munkácsy-díjas szobrászművész tárlatát. Szombaton a Pénzügyőr fúvószenekar ébresztette az utcánk lakóit, és invitálta őket a Péter-Pál-kápolnába ökumenikus istentiszteletre és a Capo di Tutti i Capi Kamarakórus előadására. A programok innentől a Seybold-Garab pincében folytatódtak. A gyerekek kreatív foglalkozását a Tápióbicskei Harmónia Kórus előadása szakította félbe, ami hatalmas sikert aratott. Este a Budafoki fotóklub kiállítása nyílt meg a Borkuckóban. Vasárnap délelőtt gyerekprogramok voltak. A Péter-Pál-napok zárórendezvénye a Stáció Parkban megrendezett koncert volt, ahol a Budafoki Fúvósegylet fergeteges hangversenyét hallgathatta meg a közönség. A Gesztenye Fesztiválra most is rengeteg család érkezett kerületünk minden részéből, sőt még más kerületből is. A szokásos évzárás, az Adventi Est ismét meghitt, családias, baráti légkörben és a karácsony, a kis Jézus eljövetelének fényében zajlott . Ebben az esztendőben is ajándékcsomaggal kedveskedtünk a rászorultaknak. (Viszkocsil Dóra)