Ugrás a tartalomra

Humor és lelki mélység

2019. február 21. csütörtök
Vékony Dorottya fotóit mutatták be egy kiállításon az Art Quarterben
Humor és lelki mélység

A The Calvert Journal szerint a tizenegy legjobb budapesti fotós egyike Vékony Dorottya, akinek fotóiból január 27-én nyílt kiállítás az Art Quarter Budapest szervezésében.

A különleges szemlélettel alkotó fotós visszatérően foglalkozik a test tematikájával, legyen szó a sajátunkról, mások testéről vagy a kollektív testtudatról, alkotásai egyszerre hordozzák a humor és a testi-lelki mélységek elemeinek jegyeit. A munkáiban megjelenő testképek a világgal, a környezettel és az önmagunkkal való viszony primer tükrei, egy olyan térkép, amely magán hordozza történelmünket, korunk lenyomatait, személyes történeteinket.
A mostani kiállítás egyszerre kívánja a nézőt megfigyelővé és megfigyeltté tenni. Az egymás megfigyelése utáni vágy, a mások életébe való betekintés azt a normarendszert feltételezi, amely alapján másokhoz képest meghatározzuk magunkat. Meg akarunk győződni arról, hogy hasonló problémákkal küzdünk vagy különbek vagyunk másoknál, vagy éppen érünk annyit, mint ők, tehát az átlagtól csak átlagosan térünk el.
A kiállítás kisebb egységekre bontható, ahol az egyes terekben elhelyezett munkák más-más aspektusból vizsgálják, hogyan tudjuk testünket a lehető legtárgyilagosabban leírni, az intimitás teljes hiányában reprezentálni. A testtel kapcsolatos személyes történetek, kritikai megfigyelések azonban ugyanúgy helyet kapnak a kiállításon, mint az egészen absztrakt tárgyak, egybefonódott szoborszerű testek.
A kiállítást Oltai Kata művészettörténész, kurátor, a FERi-feminista projekt galéria alapítója nyitotta meg, és a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.
Vékony Dorottya munkáit március 10-ig láthatjuk az aqb Project Space kiállítótérben (1222 Budapest, Nagytétényi út 48–50.). (Tamás Angéla)

Humor és lelki mélység