Ugrás a tartalomra

Hőség után heves zivatarok

2018. június 12. kedd
Kedd késő délután érkezik és országszerte sok csapadékot hoz a zivatarrendszer.
Hőség után heves zivatarok

Magas nedvességtartalmú, labilis állapotú levegő található a Kárpát-medence fölött, eközben egy gyenge hidegfront is hatással lesz időjárásunkra.

A modellszámítások szerint kedd késő délután (hozzávetőlegesen 4-5 óra tájban) dél-nyugat felől zivatarrendszer érkezése/kialakulása várható a Dunántúlon. A heves zivatarok elsődleges kísérőjelensége a viharos szél lesz, akár 80-90 km/h-t elérő vagy meghaladó széllökésekkel. Tipikus narancs, heves zivataros helyzet, ugyanakkor mintegy 10-20% eséllyel piros fokozat kiadása is szükségessé válhat. Az esetleges piros fokozat akkor kerül kiadásra, amennyiben a széladatokban több mérőállomáson tapasztalnának 100 km/h-t meghaladó lökéseket.

Éjszaka a zivatarzóna hevességéből veszítve kelet felé halad tovább, ezért az ország jelentős részében jelentkezhet zivatartevékenység. Az idő előrehaladtával a széllökések helyett a felhőszakadás kerül előtérbe, különösen a keleti, észak-keleti tájakon.

Szerdán napi menettel alakulnak ki újabb zivatarok, ekkor a zivatarok elsődleges kísérőjelensége már a felhőszakadás lesz. A nagy légköri nedvességtartalom, és az ismétlődő zivatarok eredményeként egy-egy gócban akár 50 mm-t meghaladó csapadék is hullhat. Mindazonáltal nagy területen várható zápor vagy zivatar, így a csapadék összege akár országos átlagban is meghaladhatja a 10 mm-t.

Hőség után heves zivatarok