Ugrás a tartalomra

Helen könyvtára Budatétényben

2019. január 31. csütörtök
Közösségteremtés olvasással és zenével a Camponában
Helen könyvtára Budatétényben

Egyre szorosabbá válik a kapcsolat a Campona és Budafok-Tétény szervezetei között. Decemberben több olyan rendezvényt is tartott az idén huszadik születésnapját ünneplő bevásárlóközpont, amelyre eddig nemcsak Budatétényben, de máshol sem igen volt példa. Mikulás előestéjén megnyitotta kapuit a bizalomra épült Helen Könyvtára, és két nappal később már kézműves-foglalkozást tartott benne a gyerekeknek a kerületi Szociális Szolgálathoz tartozó Nagytétényi Idősek Klubja. Egy hétre rá ugyanitt a Szivárvány Idősek Klubja várta a gyerekeket, hogy Kavicsmese címmel bemutathassa a tagok által írt mesét, a karácsonyt megelőző hétvégén pedig a Budafoki Dohnányi Zenekar adott egyórás koncertet a Camponában Haydn, Vivaldi, Bartók és Grieg szerzeményeiből.

A bevásárlóközpont első emeletén található, több mint száz négyzetméter alapterületű Helen Könyvtárát a népszerű író, Nyáry Krisztián nyitotta meg, aki örömmel üdvözölte, hogy a bizalom könyvtárába bárki leülhet olvasgatni a polcokon kirakott könyvek közé, de akár válogatni is betérhet ide, hiszen az áruház épületének négy pontján elhelyezett kosarakba leadhatja megunt könyveit, amelyekért cserébe másikakat vihet haza.
A szervezőktől megtudtuk, hogy az sem baj, ha valakinek megtetszik egy könyv, de nem hozott helyette másikat, mert egy szerény összeggel megválthatja a számára kedves kötetet, adományával ugyanis a Budafok-tétényi Család- és Gyermekjóléti Központot vagy az UNICEF Magyarországot támogatja.
A bizalomkönyvtár Nyugat-Európában nem ismeretlen, sőt nálunk is több helyen működik már, de Magyarországon ez az első, amelyik bevásárlóközpontban kapott helyet. Az is újdonság, hogy a könyvtárral szemben lévő átjáróba egy gyönyörű fekete zongorát helyeztek el, amelyen bárki kedve szerint megcsillogtathatja zenei képességeit, vagy akár csak élvezettel hallgathatja mások muzsikálását.
A könyvtár a szervezők reményei szerint egy újfajta közösségi térként funkcionál majd, a látogatók számára ingyenes programok pedig lehetőséget nyújtanak a közösségépítésre és a generációk közötti párbeszédre.
A Campona tulajdonosa, a CPI Property Group jelentős változásokat tervez, a következő négy évben Magyarország legnagyobb élményközpontjává kívánja fejleszteni a bevásárlóközpontot. Még több minőségi programot és élményt szeretne kínálni látogatóinak, amihez már megtette az első lépéseket. (Tamás Angéla)

Helen könyvtára Budatétényben Helen könyvtára Budatétényben