Ugrás a tartalomra

Hamarosan kezdődik a borfesztivál

2017. augusztus 12. szombat
Soul és gospel magyar nyelven: ez a Ruby Harlem zenekar
Hamarosan kezdődik a borfesztivál

„Legyen úgy, ahogy nem volt még” – hirdeti a Ruby Harlem zenekar első megjelent dala, és hogy ez mennyire igaz, mi sem jelzi jobban, mint az, hogy Iván Szandra és zenésztársai szeptember másodikán első ízben játszanak majd a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon. A kerületben a Pincejárat keretében tavasszal meghirdetett tehetségkutató verseny győztes zenekara márciusban adta ki első dalát, májusban debütált, és július 1-én máris első helyezést ért el a Törley Pezsgőpincészet színpadán.

Hamarosan kezdődik a borfesztivál

A zenekar alapítója, Iván Szandra zenét szerez, énekel, zongorázik és hangszerel, neve nemcsak itthon, de külföldön is ismert. A 2010-es Carpathia International Song Contest győzteseként (legjobb énekes-hangszeres) meghívást kapott a lengyel Rzeszówi Gálára, ahol szerzeménye a nyolcszáz nevezett dalból második alkalommal is bejutott a versenybe, és a tizenkét indulóból II. helyezést ért el. Hat éve a japán Nagaszaki Rózsafesztivál visszatérő sztárvendége, a Jász Andrissal közösen megálmodott, Budapestről szeretettel című produkciójukat pedig Hanoiban mutatták be először. Iván Szandrát a zenekaráról faggattuk.

– Hogyan alakult meg a Ruby Harlem?

– A tavalyi nyár egyfajta visszavonulás volt. Egy kis időre haza is költöztem Hajdúböszörménybe, ahol, miközben rendezgettem a régi szerzeményeimet, és új zenéket írtam, megszületett a fejemben a zenekar gondolata. Amikor elkezdtem próbálni a ritmusszekcióval, Matus Péter basszusgitárossal és Mohai Dávid dobossal, még nem szóltak jól a dalok. Az egész akkor kapott értelmet, amikor belépett Nagy Brigitta és Eőry Attila vokálozni, és a fúvósszekció is megszólalt. A trombitás Bille Gergővel és a harsonás Varga Nórival vált teljessé a zenekar. Azóta tudatosan erre a felállásra hangszerelem a számaimat.

– Miért indultak el a tehetségkutató versenyen? 

– Természetesen nyerni szerettünk volna, mert egy kezdő zenekarnak, annak ellenére, hogy maguk a zenészek abszolút tapasztaltak és profik, szüksége van arra, hogy fellépési lehetőséghez jusson. Egy csapat akkor tud összerázódni, ha sokat játszik együtt, amire a próbaterem is alkalmas, de sokkal jobb nagy közönség előtt muzsikálni. Remélem, ez a borfesztiválon sikerül majd.

– Milyen zenére számíthatnak a fesztiválozók?

– A zenekar különlegessége, hogy a zenénk afroamerikai alapokon nyugszik. Soul és gospel stíluselemekkel átitatott dalok szólalnak meg, méghozzá magyar nyelven. A stílusból adódóan persze nehéz magyar nyelvű szöveget írni, de nekem fontos, mert a szívem ezért dobog.

(Tamás Angéla)