Ugrás a tartalomra

Globalizmus és kultúra a színpadon

2017. február 15. szerda
Dörner György Bogár Lászlóval és Borhi Miklóssal tart zenés előadást Tétényben
Globalizmus és kultúra a színpadon

Újfajta műfaj mutatkozik be február 19-én, délután 5 órakor a Klauzál Házban Globalizmus és kultúra címmel, neves közreműködőkkel. A címből is kiderül, hogy a globalizáció lesz a téma, zenei aláfestéssel.

Az Újszínházban már két éve fut sikerrel ez a különleges előadás Pénzfolyó címmel. A színház igazgatója, színésze és rendezője, Dörner György találta ki, hogy ezt a témát szórakoztató módon közelebb vigye az emberekhez Bogár László közgazdászprofesszor és Borhi Miklós zenész a Hungaro Zenekar segítségével.

– Bogár professzor a színpadon is önmagát adja, azaz élvezetesen beszél globális problémákról, közgazdasági kérdésekről, mi pedig hozzátesszük mondanivalójához művészetünket, azaz zenével, költészettel, színházzal járulunk hozzá az előadásához – avat be a részletekbe Dörner György. – A zenekar közgazdasági tartalmú szövegeket énekel, mint például: „Hitelt vett fel, apukám, hogy legyen nekem kis szobám”, vagy „Nehogy azt hidd, hogy haragszom a kínai munkásra, Pont úgy él, mint mi, csak sokkal kisebb lakásban”. A neves professzor pedig többek között elmeséli, hogy mi a gond például a devizahitelekkel.

– Ez nem kifejezetten színházi előadás…

– Azzá tesszük, igyekszünk katarzist teremteni, ami elengedhetetlen egy színpadi produkcióban.

– Van miből? – ha már pénzügyekről szól a Pénzfolyó… Egyébként folyik a pénz a színházba?

– Annyi, amennyire szükségünk van, de sokat pályázunk és a tao adta lehetőségeket is igyekszünk kihasználni. Meggyőződésem, hogy sokkal többet kellene fordítani minden kormánynak a kultúrára.

– A nézők hozzák a pénzt?

– Nem panaszkodhatunk, mert szép házakkal játszunk. Számos darabra alig lehet jegyet kapni, például A funtinelli boszorkány évek óta telt házzal megy, de sikeres a Béres, az Országjáró Mátyás, A kőszívű ember fiai, A bolondok grófja, és még hosszasan sorolhatnám. S büszke vagyok nagy vállalkozásunkra, az éppen ezekben a napokban folyó Keresztény Színházi Fesztiválunkra is, amelyen sok érdekes és színvonalas előadás látható, örömünkre, szintén telt házakkal mennek.

„Ha megáll a tudomány, és lássuk be, gyakran megáll mostanában, akkor jön a költészet és a zene, mert ezek azt is ki tudják fejezni, amit a tudomány soha” – ezek Bogár László szavai. Érdemes nekünk, nézőknek belefolyni a Pénzfolyam című előadásba, és érdemes jegyre költeni az Újszínház pénztárában is, jó befektetés…

(Temesi László)