Ugrás a tartalomra

Fuvolalovag emlékutazása a Katona Borházban

2019. február 14. csütörtök
Különleges felállásban, a Piramis gitárosával, Závodi Jánossal és a tizenkét éves bluesgitáros tehetséggel, Fehér Ádámmal muzsikál Török Ádám
Fuvolalovag emlékutazása a Katona Borházban

A hazai blues és progresszív rock első számú fuvolistája, Török Ádám különleges felállásban muzsikál február 15-én: két olyan kiváló gitárossal lép fel a Katona Borházban, mint a Piramis együttesből is ismert Závodi János és a tizenkét éves bluesgitáros tehetség, Fehér Ádám. Az esti koncerten a „régi” Mini nagy slágerei, a mai napig népszerű balladák és bluesok hangoznak majd el a trió előadásában.

Fuvolalovag emlékutazása a Katona BorházbanA Mini együttes alapítója és frontembere fél évszázados zenei pályafutása során többször lehelt életet az általa vezetett zenekarba, amely a folyamatos tagcserék ellenére, stílusát megőrizve, a mai napig működik. A szakmától és a közönségtől 2009-ben kapott Blues Életműdíj, a 2015-ben elnyert Budavárért Emlékérem és a 2017-ben kiérdemelt állami elismerés, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje Török Ádám megfogalmazásában azt jelzi, hogy „Török bácsi nem rossz zenész”.
– Kilencezer koncert, százharminc jogvédett dal, közel harminc lemez, CD és DVD, valamint a három, Török Ádámról szóló könyv (Fuvolalovag, Hív a Tabán, Emlékutazás) is ezt bizonyítja, de vajon ön mit könyvel el sikerként? 
– Öröm, hogy a rockszakírók listáján, amelyet minden idők legjobb hazai albumairól és zenekarairól állítottak össze, a Fruit Pebbles című lemezünk a második, a Mini együttes pedig a harmadik helyre került. Az All about flutes nevű honlapon a világ legjobb fuvolistái között szerepelek, olyan nevek mellett, mint Ian Anderson a Jethro Tullból, és örülök az elismeréseknek is. A Mini fennállásának 50. évfordulója és az én 70. születésnapom alkalmából tavaly digitálisan felújítva újra megjelent az 1978 és 1983 között felvett négy nagylemezünk. A Mininek egyébként 1971 és 1973 között volt az arany korszaka, de már 1969-től működött a Mini klub a Bem rakparton. Az eltelt fél évszázad alatt ezer bemrockparti bulit tartottunk, néhány hete pedig három teltházas koncertet adtunk a klub ötvenéves jubileuma kapcsán. Az ezüst korszakunkban a Budai Ifjúsági Parkban minden kedden több ezer ember előtt játszottunk a P. Mobillal, és az ötletem nyomán a május elsejei nagykoncertek házigazdája lehettem a Tabánban, ahol, remélem, idén is óriási bulit csapunk.
– Minden Budán történik?
– Budai zenekar vagyunk, de én egyébként is nagyon kötődöm a budai oldalhoz. Hatvan évig a budai Vár oldalában laktam, kisfiú koromtól fogva itt rúgtam a labdát a haverokkal, itt zenéltünk és csajoztunk, sőt, az összes feleségemet, mind a négyet innen választottam.
– A pénteki fellépését követően mikor hallhatjuk legközelebb?
– Márciusban két elegáns bulira készülünk a Mini Acoustic Trióval (Török Ádám – ének, fuvola, Kézdy Luca – hegedű, Papp Gyula – zongora): 14-én Esztergomban lépünk fel, majd 24-én hivatalosan is bemutatkozunk az Óbudai Társaskörben. (Tamás Angéla)