Ugrás a tartalomra

Fejlesztés Budatétényben

2019. június 05. szerda
Tizenötmilliárdos beruházás a Campona térségében
Fejlesztés Budatétényben

Park22 néven új üzleti park építésébe kezd a White Star Real Estate a Campona és a Hárosi-Duna vagy inkább a 6-os út közötti, mind ez ideig parlagon heverő területen. A beruházás értéke 15 milliárd forint.
 
Fejlesztés BudatéténybenFeltört ugar. Mihail Solohov monumentális – ámbár erősen megkérdőjelezhető üzenetű – regényének címe juthat eszünkbe, amikor arról írunk, hogy a Campona mögött elterülő gazos, kihasználatlan terület hamarosan „termőre fordul”. Mert bizony a Park22 megvalósítása ennek az elhanyagolt földdarabnak a felvirágoztatását jelenti.

A park stratégiai elhelyezkedése olyan, hogy szinte a városi raktározásra specializálódott szolgáltatóknak és a növekvő online vásárlásokat kiszolgáló raktárok igényének találták ki, írják közleményükben az ingatlanfejlesztő cég vezetői. A fejlesztés idén kezdődik, és három fázisban valósul meg. Ennek során hat raktárcsarnok épül, amelyekből háromhoz irodaépület is kapcsolódik. 421 parkolót, 24 órás védelmi és beléptetési rendszert, elektromosautó-töltőket és kerékpártárolókat alakítanak ki. A 15 hektáros telken a mintegy 61 ezer négyzetméter bérbeadható területhez több mint 53 ezer négyzetméternyi park tartozik.
Hat gigantikus raktárcsarnok épül tehát, ezek közül háromhoz irodaépület is csatlakozik. Az arányok azért nem a megszokottak, mert a beruházó, a White Star Real Estate ezt a területet az e-kereskedelem központjának szánja, az online vásárlások kiszolgálásához a városközponthoz közeli raktárakra és adminisztrációs munkaállomásokra is szükség van.

A beruházás első ütemével a tervek szerint 2020-ban készülnek el, a további fázisokat az igényektől függően folyamatosan ütemezik. Az üzleti bázis kiválóan megközelíthető vonattal (a Campona külön vasútállomással rendelkezik), távolsági és városi buszokkal (akár a Nagytétényi úton, akár a 6-os úton), valamint kerékpárral is, közvetlen szomszédságában található Dél-Buda legfőbb kereskedelmi centruma, a Campona bevásárlóközpont.

Gárdai János, a White Star Real Estate magyarországi ügyvezetője az ingatlanfejlesztő által kiadott közleményben hangsúlyozta: az amerikai tulajdonban álló, de varsói központú társaság több mint 22 éve aktív szereplője a magyar és kelet-közép-európai ingatlanfejlesztési és üzemeltetési piacnak. Fontosnak tartják, hogy a beruházások és fejlesztések során figyelembe vegyék a legfrissebb iparági trendeket és az aktuális bérlői elvárásokat.

A cégcsoport már csaknem 350 ezer négyzetméternyi fejlesztést valósított meg hazánkban, amelynek értéke mintegy 450 millió euró. Nevéhez olyan ingatlanfejlesztések fűződnek, mint az Infopark A, az Alkotás Point, az M1 Business Park, az Airport Business Park vagy a Market Central Ferihegy bevásárlópark. Emellett a cég vagyon- és ingatlankezelési, bérbeadási, kivitelezési, energiamenedzsment-, valamint műszaki felügyeleti szolgáltatást is nyújt ügyfeleinek.

A White Star a kelet-közép-európai régióban Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában és Romániában is jelen van, több mint 50 projektben 2,3 millió négyzetméternyi fejlesztést valósítottak meg. Az Eurobuild-díjas varsói Malachowski tér, a brnói Campus tudományos park, a prágai Trimaran irodaház és a kiváló BREEAM IN USE környezetvédelmi bizonyítvánnyal rendelkező Metronom – hogy csak a kiemelkedő, a V4-ek országaiban megvalósított fejlesztéseket említsük – ma már Közép-Európa nagyvárosainak ékességei, nem beszélve a budapesti és Budapest környéki létesítményekről. Ebbe a sorba fog illeszkedni hamarosan a Park22.
Mivel a Budafoki úti központú cégnél szigorú rend uralkodik, arra kaptunk ígéretet, hogy talán már a következő számunkban részletes interjúval lephetjük meg olvasóinkat, s betekinthetünk a kerület története egyik legnagyobb volumenű beruházásának kulisszái mögé. (Ch. Gáll András)