Ugrás a tartalomra

Erő, ügyesség, kitartás

2019. október 04. péntek
Budafoki sportolók is jól teljesítettek a Spartan Ultrán
Erő, ügyesség, kitartás

Erő, ügyesség, kitartásKötél- és falmászás, dárdadobás, egyensúlyozás, hogy csak néhányat említsünk a hatvanhárom akadály közül, amelyeket a két budafoki férfi, Keresztúri Sándor és öccse, Zoltán az 55 kilométer hosszú, 3300 méter szintkülönbségű terepen futás közben teljesített nyár végén a lengyelországi Krynica Zdrojban megrendezett 2019-es Spartan Ultra versenyen.

– Melyik akadály leküzdése okozta a legnagyobb erőfeszítést?

Keresztúri Sándor (K. S.): – Számomra az volt a legnehezebb, amikor egy kilométeren keresztül cipeltem a hátamon egy nehéz homokzsákot a tűző napon, felfelé egy fekete sípályán. Akkor legszívesebben leraktam volna a zsákot és ledőltem volna egy kicsit az árnyékba pihenni.

Keresztúri Zoltán (K. Z.): – A harmadik körben - akkor már csak hét km volt hátra – várt „spartan pályafutásom” legnehezebb vödre és leghosszabb távú vödörcipelése. Tudtam, ha leteszem a vödröt, lehet, hogy fel sem tudom emelni többé. Végigvittem és azzal biztattam magam, hogy már csak pár lépés van hátra. Ezután következett még a patakban gázolás, alámerülés, a drótkötél alatti kúszás a jéghideg vízben és még néhány akadály, de a célvonalat jelentő tüzet átugorva végül beérkeztem.

– Hogyan lehet felkészülni egy ilyen komplex versenyre?

K. Z.: – Márciustól kezdve hetente hat-nyolc alkalommal jártam futó-, illetve erőnléti edzésekre. Futóedzőimmel olyan hosszútávfutásra kihegyezett edzéstervet állítottunk össze, amelyben különböző, egyre növekvő távok szerepeltek a 16 kilométerestől az Ultra-Trail Hungary 54 km-es távjáig. Az erőnlétemet pedig kör- és súlyzós edzésekkel, egy személyi edző segítségével fejlesztettem. Második alkalommal indultam ezen a versenyen, idén azzal a céllal, hogy tavalyi kudarcomat, amikor 50 km teljesítése után kifutottam az időből, kiküszöböljem. A felkészülésnek köszönhetően ez sikerült is, mert 12 óra 48 perc 22 másodperc alatt megtettem a távot.

K. S.: – Gyermekkorunkban mindketten karatéztunk, az önfegyelem és a kitartás talán abból eredhet. Harmadjára vettem részt ilyen versenyen, az utóbbi kettőn sikerrel. Idén a megadott szintidőnél másfél órával hamarabb, 13 óra 26 perc alatt sikerült célba érnem. A Spartan Ultra nekem nem a versenyzésről, hanem a teljesítésről szól. Külön nem készültem a versenyre, mert évek óta része az életemnek ez a sport, minden héten háromszor futok és kétszer konditeremben edzek. Teljesítettem már a Bécs, illetve a Budapest Maratont, az Ultra-Trail Hungaryt, és hétvégén ismét starthoz állok a SPAR Budapest Maratonon.

(Tamás Angéla)