Ugrás a tartalomra

Emlékezés a kitelepítettekre

2018. június 14. csütörtök
Németh Zsolt: A marxizmus liberális köpenybe bújva ismét bejárja Európát
Emlékezés a kitelepítettekre

Az Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes elnöke szerint Európát „liberális köntösben” ismét bejárja a marxizmus eszméje, és újra áttelepítések fűződnek hozzá. Németh Zsolt erről szombaton Budafokon, a Budapestről Kitelepítettek Emlékművénél tartott megemlékezésen beszélt. Az összegyűltek az 1951-es kitelepítés meghurcoltjaira emlékeztek.

Az 1951 május 21. és július 18. között kitelepítettekre emlékeztek a budafoki evangélikus templom kertjében. A Majzik Mária szobrászművész által készített emlékmű harangjait Németh Árpádné és Priska Tamásné kongatta meg a rendezvény felütéseként. Ezt követően Karsay Ferenc polgármester emlékezett meg az áldozatokról. Felidézte, hogy mintegy tizenötezer embert űztek el otthonaikból ebben az időszakban, a téma mégis sokáig elfeledett volt, nem említették meg a történelemkönyvekben. A budafoki emlékmű viszont úttörője volt az események feldolgozásának, és büszkék vagyunk, hogy az elsők között, 2011-ben ismertük fel az emlékezés és az emlékeztetés jelentőségét.

Ezután Németh Zsolt, a parlament Külügyi Bizottságának elnöke szólalt fel. A fideszes országgyűlési képviselő azt mondta, Magyarországon nem döntötték le Marx és Engels szobrait, hanem Budafok-Téténybe, a szoborparkba vitték. Azt hitték, hogy szellemek közé kerülnek, de „liberális köpenybe bújva” újra bejárják Európát ezek az eszmék – fogalmazott.

A budapesti, 1951-es kitelepítéssel kapcsolatban azt mondta, úgy fosztottak meg ötezer budapesti családot a vagyonuktól, hogy arra semmilyen okot nem adtak. Az ÁVH-sok kiraboltak egy társadalmi réteget, az események mögött a felbujtó a Magyar Dolgozók Pártja, az orgazdák pedig a kommunista párttagok voltak – hangzott el.
Vidéken ugyanez a kitelepítés betelepítés volt, a kulákokat összeugrasztották a burzsoáziával. A kitelepítés oka a kapzsiság volt, de a hátterében a társadalmi átalakítás, a felforgatás, a bizonytalanság generálása húzódott meg – fogalmazott Németh Zsolt.
Szalay Zoltán, a Politikai Foglyok Országos Szövetsége (Pofosz) budapesti elnöke a megemlékezésen azt mondta, olyan volt a kitelepítés, mint egy második holokauszt: előkészített akcióban, gyorsan telepítettek ki 12-14 ezer budapesti polgárt, akik két évig nem térhettek vissza, vagyonuk pedig másoké lett.
Az elnök azt kérte, legyen kötelesség az emlékezés és az emlékeztetés. „Soha többé diktatúrát, soha többé kommunizmust!” – fogalmazott.

(VH)