Ugrás a tartalomra

Emberségről példát, vitézségről formát adtak

2016. augusztus 25. csütörtök
Csere Gáspár futó társával, Józsa Gáborral együtt fair play díjat is érdemelne
Emberségről példát, vitézségről formát adtak

Kiválóan helytállt Csere Gáspár budafoki futó a riói olimpia utolsó versenynapján megrendezett maratoni döntőn. Sportolónk azonban emberségből is jelesre vizsgázott. Még augusztus 16-án együtt nézték a női maratonfutást maratoni futó társával, Józsa Gáborral, amikor épp előttük esett össze a spanyol Alessandra Aguilar, aki akkor a huszonhetedik kilométerénél tartott. Ahogy az M4 Sportnak Józsa Gábor elmondta: „Láttam, hogy lent is marad. Azonnal odafutottam és átugrottam a kordonokon. Felhívtam a közeli rendezők és katonák figyelmét rá és kértem, hogy hívjanak orvost. A közelben álló nézőktől szereztem vizet, és Csere Gazsi segítségével izotóniás italt is. Locsoltam a lány haját, nyakát, próbáltam hűteni. A nézők közül megjelent egy orvos és segítettem neki, amiben tudtam, addig, amíg a mentők megérkeztek.”

Alessandra Aguilar jobban van, a közösségi médiában már meg is nyugtatta a rajongóit, azt mondta, csak a nagy meleg miatt lett rosszul – mindenesetre az aggodalmat és a jókívánságokat megköszönte, tehát nagy baja nem eshetett. A maratoni verseny egyébként vasárnap papírforma szerint alakult. A kenyai Kipchoge győzött 2.08:44-gyel. Hetven másodperccel előzte meg az etióp Lilesát, a harmadik helyre pedig az egyéni csúcsot futó amerikai Rupp érkezett. Józsa Gábor 2.23:22-vel 87. lett, Csere Gáspár pedig 2.28:03-mal a 109. helyen ért célba százötven versenyzőből. Gratulálunk a szép eredményhez!

 

Márton Richárd szomorú esete

Mint ismert, több sportoló között két utánpótláskorú úszót, a Budafóka SE versenyzőjét, Márton Richárdot (16), illetve Holló Balázst (17) és a szintén fiatal Reményi Ármint (18) a váltóversenyekre nevezték. Csakhogy egyikük sem kapott szerepet, sem a 4×100, sem a 4×200 m gyorsváltóban. A nemzetközi szövetség, a FINA szabályzata kimondja, hogy azok a versenyzők, akiket a váltók tartalékaként neveztek, kötelesek valamilyen számban (legyen az váltó vagy egyéni) rajthoz állni és ténylegesen versenyezni. Mivel a szakvezetők sem stafétában, sem egyéniben nem állították őket rajthoz a riói olimpián, a nemzetközi szövetség, a FINA kizárta a döntőbe egyébként sem bejutó magyar váltókat. A csapatvezetés fellebbez a kizárás ellen. Szerintük a szabály az előfutamokra nem vonatkozik, csak a döntőre. Mindenesetre tény: a három fiatal csak néző lehetett a játékokon.
A szintén budafoki Takács Orsolya a női vízilabda-válogatottal egészen a bronzmeccsig menetelt, de ezen a mérkőzésen sajnos büntetőkkel veszített a csapat, pedig az utolsó másodpercekben a rendes játékidőben még vezetésre álltak Oroszország gárdájával szemben. Orsiék tehát lecsúsztak az éremről, de mindenképpen óriási dicséretet érdemelnek. 
Takács Orsolyával, Márton Richárddal és Csere Gáspárral következő lapszámainkban olvashatnak interjút.

(VH)