Ugrás a tartalomra

Először rendezik meg a Kerület napját

2017. január 29. vasárnap
Fontos esemény lesz idén Budafok-Tétény életében a Kerület napja június 21-én
Először rendezik meg a Kerület napját

A képviselő-testület tavaly májusi ülésén döntött arról, hogy 2017-ben első alkalommal – hagyományteremtő jelleggel – megtartjuk a Kerület napját. A rendezvényt ezentúl minden év június 21-én, Záborszky Nándor születésének napján rendezi meg az önkormányzat. – Ez is egy olyan alkalom lesz, amikor évről évre együtt tekintjük át, mit sikerült megvalósítanunk, mik a további közös terveink, és a különféle kerületi díjak ünnepélyes átadásával köszönjük meg a közösség érdekében kiemelkedő munkát végző polgáraink teljesítményét – közölte a Kerület napjáról a Budafokteteny.hu-n Karsay Ferenc polgármester.

A polgármester arra utalt, hogy a képviselő-testület többek között döntött arról is, hogy március 15. helyett a jövőben a Kerület napján adják át a díjakat, a velük járó pénzjutalmak összegét pedig megemelik, hogy ezzel is növeljék az elismerések értékét, presztízsét. Határozat született továbbá arról, hogy a jövőben az összes kerületi díjat a kerület kiválóságairól, kiemelkedő személyiségeiről nevezik el a hasonló területeken elért eredményeik, munkásságuk elismeréseként.

A kulturális díj ennek megfelelően Szabó Gyula színművész nevét veszi fel, a legjobb sportteljesítményért járó elismerést pedig Zakariás József világhírű kerületi sportolóról, az Aranycsapat egykori tagjáról nevezték el. A közbiztonság erősítéséért járó díj természetesen Záborszky Nándorról kapta a nevét, aki 1922-ben a budafoki rendőrkapitányság élén állt, és néhány esztendő leforgása alatt hatalmas megbecsülést szerzett Budafokon. Számottevő többséggel választották meg a polgármesteri tisztségre, amikor a településünk 1926-ban elnyerte a városi rangot. A Jó tanuló, jó sportoló díj Munkácsy Károly néhai testnevelő tanárról és szobrászművészről, a Környezetvédelemért díj Gráf Antal nagytétényi környezetvédőről kapta az új nevét. Az Egészségügyért díj dr. Bálint Béla, a Baross Gábor-telep első körorvosa, a Szociális Munkáért díj pedig Katona Péter szociológus, kerületünk díszpolgára nevét viseli a jövőben.

(VH)

Először rendezik meg a Kerület napját