Ugrás a tartalomra

Elment egy budafoki '56-os hazafi

2015. november 23. hétfő
Pálos István emlékére
Elment egy budafoki '56-os hazafi

77 évesen, Ausztráliában, Melbourne-ben érte a halál.

Olyan hazafi volt, aki a végletekig kitartott 1956-ban. Nem kötött kompromisszumot. 18 évesen fegyverrel a kezében védte a szabadságot Budapesten, Budafokon.

Aztán nem lehetett maradása. A  megtorlás elöl, mindent hátrahagyva ment. Vándorlegényként bízva a mihamarabbi visszatérésben, a szabad Magyarország megszületésében.

Jócskán kellett várnia, akárcsak két generációnyi magyarnak a Kárpát hazában. Pálos István azonban jó és szorgos ausztráliai polgárként sem feledte a szülői ház szellemét. A budafoki Városháza szomszédságában már nem áll az épület, ahonnan a 18 éves budai srácot az újvilágba repítette a nehéz sors, akit az ifjúkori emlékek mindig erővel töltötték el.

Nem is élte a hűvös emigráns lét kényelmes semlegességét. Ahogy módja volt alakította, formálta szűkebb és tágabb környezetét. Nem csak mondta, de cselekedte is a hétköznapokban a fő szabályt. A haza minden előtt.

Majd hat évtized után egy zászló tette még inkább büszke magyarrá, és Budafok hűséges fiává. A székely lobogó kitűzése után levélben ajánlotta fel segítségét az elszakított magyarság megsegítésére, és áldozatos munkájában súlyos betegsége sem akadályozta.

Isten nyugtasson Pálos Pista!

 

Szabolcs Attila

Budafok-Tétény, 2015. november 19.

 

Forrás: http://www.szabolcsattila.hu/hirek/index.php?mid=nHVefXAU3qvnra