Ugrás a tartalomra

Elkezdődött a 27. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál – M1 élő helyszíni kapcsolással

2016. szeptember 03. szombat
Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke köszöntő beszédében azt mondta, bő negyed évszázad alatt a magyar borok a világ legjobb éttermeibe is bekerültek.
Elkezdődött a 27. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál – M1 élő helyszíni kapcsolással

Karsay Ferenc polgármester köszöntőjében elmondta, hogy a tavalyi rendezvényen több mint 55 ezer látogató fordult meg és idén még több emberre számít az önkormányzat. A polgármester szerint a rendezvény sikerének titka, hogy a szervezők egységként kezelik a kultúrát, így a gasztronómia és a borkultúra mellett igényes zenei, képzőművészeti és táncprogramokkal is várják a családokat. A kétnapos fesztivál a hazai borlovagrendek felvonulásával és szőlőáldással kezdődött.

Gulyás Gergely, a rendezvény fővédnöke megnyitó beszédében azt mondta, ha a rendszerváltás után minden ágazat olyan ütemben fejlődött volna, mint a borkészítés és az igényes borfogyasztás, akkor Magyarország lenne a leggazdagabb és legboldogabb ország Európában. Hozzátette: bő negyed évszázad alatt a magyar borok olyan rangot vívtak ki maguknak, amelynek köszönhetően a világ legjobb éttermeiben és borkóstolóin is találkozni velük, és hasonló hírnév vár több magyar készítésű pezsgőre is. A fesztiválon budafoki székhelyű, országos és nemzetközi hírű, rangos díjakkal büszkélkedő borászok és pezsgőkészítők vesznek részt, de helyet kaptak a kerület képző- és iparművészei is. A látogatókat koncertekkel is szórakoztatják. Fellép mások mellett a Kariatidák kórus, a Kolompos, a Halacska néptáncegyüttes, a Budafok Big Band, az I am Soyuz, a Juhász Gábor Trió, a Buda Folk Band, a Misztrál együttes, a Roy & Ádám Trió, a Tárkány Művek, Bognár Szilvia és az EtNoé, a Peet Project, a Margaret Island, Fábián Juli & Zoohacker, Dér Heni, a Budapesti Ska Nu-jazz Orchestra és a Zagar.

A polgármester bemutatta a nagyközönségnek a kerület kenyerét, amelyet sváb recept szerint, budafoki élesztő felhasználásával sütött meg egy kerületi pék. Karsay Ferenc kitért arra is, hogy a fesztivál több helyszínén kóstolható és kapható már a kerület kenyere. A helyi termelők alapanyagaiból készített, helyben sütött bajor rozskenyér minden eladott darabjából 50 forinttal a kerületi, nehéz helyzetben lévő családokat segítik.

Az M1 élő helyszíni kapcsolása itt tekinthető meg.