Ugrás a tartalomra

Életműkoncertet ad Varga Miklós

2016. december 02. péntek
Idén lesz hatvanéves az István, a király legendás főszereplője
Életműkoncertet ad Varga Miklós

Hatvanadik születésnapja alkalmából életműkoncertre készül az F-től a háromvonalas C-ig bármilyen hangot kiéneklő Varga Miklós. A rockénekes színész zenekarával december 3-án lép fel a SYMA Csarnokban, ahová közel tíz kiváló vendégelőadót is meghívott. A jól ismert dalokat kitűnő énekesek tolmácsolják, a csaknem háromórás előadást színházi látványelemek, kivetített archív felvételek színesítik majd, de a koncert igazi különlegessége, hogy Varga Miklós két tizenöt éves gyermeke is belefér a rangos előadók sorába.

– Ez a koncert pályafutásának összegzése, vagy pusztán egyik állomása?

– Életműkoncert, de ez nem azt jelenti, hogy ezzel be is fejezem a pályafutásomat. Másnap megünneplem a születésnapomat, és utána ugyanúgy folytatódik minden: koncertek a Varga Miklós Banddel, színházi fellépések… A több mint négy évtized alatt még nem csináltam ennyi nézőt befogadó helyszínen, ilyen nagy lélegzetű, önálló előadást, ezért úgy gondoltam, hogy születésnapom előestéjén, a teljesség igénye nélkül megpróbálom az elmúlt negyven esztendő történéseit két és fél órában összesűrítve bemutatni.

– Hogyan válogatta ki, mi hangozzék el?

– Zenekarommal az országot járva komoly visszajelzéseket kapunk a közönségtől, mely dalokat szeretik különösen, de az összeállításban arra is törekedtem, hogy a kronológiát is figyelembe véve egy-egy időszakom emblematikus dala, egy adott korszakomat fémjelző nóta bekerüljön a programba.

– Neves előadókat hívott meg, de a látványosságra is nagy hangsúlyt helyez. Ezért kérte fel a rendezésre Koltay Gábort?

– Olyan vendégeket hívtam, akikkel korábban volt közös produkciónk: Keresztes Ildikót, Radics Gigit, Kalapács Józsit, Makrai Palit, Nagy Ferót, Sasvári Sanyit és két olyan titkos meglepetésvendéget, akik önállóan is megtöltenek akár egy sportarénát is. Koltay jó barátom és kiváló rendező, nagyon régi az együttműködésünk. 1983-ban, az István, a király bemutatóján még nem ismert engem annyira, hogy rám merte volna bízni a főszerepet, ezért csak a hangomat használta, de a későbbiekben az általa rendezett zenés darabok túlnyomó többségében engem választott főszereplőnek.

– Tizenöt éves ikergyermekei, Vivien és Szabolcs is fellépnek a koncertjén.

– Nem családi koncertre készülök, nem azért énekelhetnek velem egy színpadon, mert a gyerekeim, hanem mert olyan tehetségek, akik már önállóan is megállnak ezen a pályán. Lányom két éve Az ének iskolájában tűnt fel, már megjelent két videoklipje, és most a Sztárban sztár + egy kicsi című műsorban Pál Dénes partnere. Fiam, aki elsősorban a prózai szerepekben bizonyított, szintén kitűnően énekel. Egy duettet adnak elő Vivien készülő albumáról, ráadásul egy olyan dalt, amely az ikerségről szól.

(Tamás Angéla)