Ugrás a tartalomra

Életmódváltás a Futafokon

2019. október 09. szerda
Rekordrészvétel Budafok-Tétény futóversenyén és sportnapján
Életmódváltás a Futafokon

Szemerkélő esőben gyülekeztek a Campona előtti parkolóban a 34. Futafok legfiatalabb résztvevői. 9 órakor benépesült a színpad környéke, sőt bátor óvodásokkal a színpad is, ahol a Peppino bohócként ismert Nagy Péter színész a gyerekek életkori sajátosságainak megfelelő bemelegítést tartott az első futam előtt. Az Alma együttes egyre gyorsuló, Nád a házam teteje… című népdalfeldolgozására a szülők és gyerekek egyaránt örömmel mozogtak, így nem csoda, hogy a kedvezőtlen időjárás ellenére jókedvűen kezdődhetett el a futóverseny.

Életmódváltás a Futafokon

Karsay Ferenc polgármester először a kisgyermekeket köszöntötte, majd elmondta, hogy idén a 4635 nevezéssel új rekord született. Ez a szám nagyobb is lehetett volna, de sokan az utolsó pillanat után kapcsoltak, és ezért lemaradtak a jelentkezésről. Hozzátette: a Futafok napja minden évben október első szombatja, ezért már most beírhatjuk a naptárunkba a 2020-as futófesztivál időpontját.

– Vigyázzatok egymásra! Ezen a versenyen nem a győzelem vagy a jó helyezés a legfontosabb, hanem az, hogy mindenki épségben teljesítse a távot – indította útjára a gyerekeket a polgármester.

Az óvodások és az elsősök kísérővel vagy – a Bátor futam résztvevőjeként – egyedül tették meg az 500 métert, illetve az 1000 méteres távot, míg a nagyobb gyerekek két kilométeres Campona körüli kört futottak a versenyen.

A hagyományoknak megfelelően az ovis- és iskolásfutamokon kívül voltak váltó- és felnőtt versenyek (2000, illetve 4000 méter), de Karsay Ferenc vezetésével rajthoz álltak a görkorisok is, akik a vizes terep miatt most „csak” örömgurulással szórakoztatták az érdeklődőket.

Az idei év kiemelt eseménye az együtt mozgás örömét, az egészségesebb életet célzó Életmód-váltó futam volt, amelyben olyan párosok álltak rajthoz, amelyek egyik tagja már egészséges életmódot folytat, hobbiszinten sportol, míg társa a jó példa kapcsán változtatni akar eddigi életvitelén. A szervezők minden 1000 méteres távot – futva, kocogva vagy akár sétálva – leküzdő páros példamutatását és elszántságát díjazták.

Életmódváltás a Futafokon

Az érem és oklevél mellett a párosok mindegyike meghívást kapott a MAC Újbuda játékosaitól a jégkorongmeccsre a Tüskecsarnokba, nyert egy 12 ezer forint értékű állapotfelmérést Barát Péter mesteredzőtől, illetve a Verofit jóvoltából egy sportoláskor használható kulacsot. Az ajándékokat a közönség hatalmas elismerő tapsa kíséretében a MAC Újbuda jégkorongosai adták át az életmódjukon változtatni akaró résztvevőknek a célba érkezéskor.

A futóversennyel egy időben, illetve a versenyszámok és a díjátadók közötti időszakokban a Campona jóvoltából ploggingolásra (kocogás közbeni szemétszedés) is lehetőség nyílt, amely kilenc útvonalon zajlott az adidas Runners futóedzői vezetésével.

Az egész napos eső ellenére jól sikerült az idei futófesztivál, hiszen a sportoláson túl megtisztult a környezet, és többen megtették az első lépést az egészségesebb életmód felé.

(A Futafok eredményei és az ott készült fotók megtalálhatók a www.futafok.hu, illetve a www.facebook.com/futafok22 weboldalakon.).

(Tamás Angéla) (Fotók: Földházi Árpád)