Ugrás a tartalomra

Életben tartják a házimuzsikát

2019. február 19. kedd
A Camponától kőhajításnyira várja művészetkedvelő vendégeit a Vojnovich-Huszár Villa
Életben tartják a házimuzsikát

Nincsenek véletlenek, mondhatnánk, amikor a szokatlan nevű Művelődés utcában rábukkanunk a Vojnovich-Huszár Villára amely immár két évtizede a kerület egyik kulturális fellegvára. Húsz éve, amikor a kapuit megnyitotta a közönség előtt, még a környéken lakók sem hitték el, hogy itt tényleg egy villa rejtőzik a családi házak között. Ám talán ez a rejtőzködő életmód az, aminek a birtok a fennmaradását és egyedi pompáját köszönheti. És persze a tulajdonos Fodor család szenvedélyének.

Életben tartják a házimuzsikátAz 1880-as években épített villa közel százötven év után is meg tudta őrizni – valamilyen szinten – eredeti arculatát, hiszen meglátszik az idő múlása az épületen, amit aztán évtizedek alatt rendbe hoztak. A jelenlegi tulajdonos Fodor család tagjai egytől egyik szívükön viselik a ház és a hozzá tartozó őspark sorsát, olyannyira, hogy ők a villa mellett laknak, pénzt és időt nem sajnálva a „birtok”, és annak kulturális életének felvirágoztatása érdekében. Mindannyian zenei pályáról érkeztek, a nagyszülők, Péter és Júlia bőgő-, illetve hegedűművészek, fiaik is a muzsika világában mozognak a legotthonosabban, de mégis munkásembereknek is dicséretére váló hozzáértéssel szorgoskodnak a kertben, a színpadok felállításában vagy a rendezvényszervezésben. Teszik ezt, akár ők maguk, akár meghívott vendégművészek lépnek fel aznap.

Művészemberek lévén nem csoda, hogy a villa szalonjában különböző tematikájú és műfajú esteket szerveznek, legyen az irodalmi, vagy tudományos beszélgetés, kamara-, vagy jazz-zenei estek, de a család öttagú vonós kamaraegyüttese is szép számban vonzza a vendégeket. Jó időben a park otthont ad színházi előadásoknak, de magáncélú események, például esküvők, családi rendezvények, baráti összejövetelek helyszíne is.

„A legnépszerűbb, kiemelt estjeink, a családi kamaraegyüttesünk húsvéti vagy karácsonyi fellépései mindig teltházasak, a hallgatóság pedig alig várja, hogy visszatérhessen ide közénk. Szinte már egy nagy család lettünk, a  törzsvendégeink érzelmi és anyagi támogatása nélkül már nem is léteznénk” – meséli Júlia. – „Külön köszönet illeti Ligeti Zsuzsát, a közönségünk leglelkesebb tagjaiból alakult Vojnovich-Huszár Villa Kulturális Közhasznú Egyesület alelnökasszonyát is, aki pályázatokat ír számunkra, ami szintén hatalmas segítség.”

„A jazz mindig is közel állt a szívemhez, ezért fogtunk ilyen programok szervezésébe. Az itt fellépő zenészek pedig egyenesen rajonganak az ilyen estekért, jobban szeretnek itt nálunk, a közönségtől karnyújtásnyira játszani, mint egy hatalmas színpadon. Illenek a környezetbe, s a környezet is hozzájuk – mondja a legidősebb fiú, Tamás, aki maga is hegedűművész. „Igyekszünk fejlődni, és beruházni az álmunkba, fejleszteni a weboldalunkat, a Facebook-felületünket, valamint új programokat idehozni a villába. Szívügyünk a családi események szervezése, vasárnaponként zenés teadélutánon látjuk vendégül a gyerekeket, s persze az őket elkísérő szüleiket.”

Gáll Anna