Ugrás a tartalomra

Egymásra hangolva

2018. október 13. szombat
Az Ars Sacra Alapítvány előadása a Szent István téren
Egymásra hangolva

„Szeretlek!” – mondod. „Szeretlek!” – mondom. És mindketten mást értünk rajta, ha nem ugyanazon a szeretetnyelven beszélünk. Elmegyünk egymás mellett, pedig ő is szeret engem, és én is szeretem őt, de egyikünk sem úgy szeret, ahogy az a másiknak jó – foglalhatnánk össze röviden annak a rendhagyó irodalmi estnek a mondanivalóját, amelyet az Ars Sacra Alapítvány mutatott be a Szent István téren a Budafok-Belváros plébánia szervezésében augusztus 29-én.

Kéri Kitty színművésznő és Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója különleges előadással ajándékozta meg a budafoki közönséget. A szabadtér kínálta lehetőséggel élve a színészek egymástól nagy távolságra állva adták elő R. D. Laing Tényleg szeretsz? című művének részletét, hol mosolyt fakasztva, hol könnycseppeket csalva a szemekbe. Halil Dzsubran sorai, valamint Reményik Sándor és József Attila egy-egy költeménye már a tér színpadán találta a pódiumműsor szereplőit, akik a Miklya Luzsányi Mónika által megírt és szerkesztett irodalmi összeállítást tolmácsolták a nézőknek.
Az Ars Sacra Alapítvány ötletéből született Szeretetnyelv című előadás a költészet segítségével, de a mai ember hangján üzen a szeretetről, a szerelemről. A házasságerősítő program megalkotásához a magyar és a világirodalom klasszikusait, valamint kortárs költőinket hívta segítségül a Prima díjas írónő, aki saját soraival foglalta keretbe a kiválasztott verseket.
A nő és férfi párbeszédére épült műsorban hallunk félreértett szavakról, az oda (nem) fordulásról, az egymás mellett való elbeszélésről, megdöbbentő igazságokat arról, amit mindenki megél, és senki sem ismer fel. „Egyenlők vagyunk. Látod. Ha  kivonlak magamból, a semmi marad” – mondja a férfi (Simon Márton: Háromnegyed négy).
Az előadáson olyan irodalmi gyöngyszemek hangzanak el, mint Pilinszky János Azt hiszem, Szabó Lőrinc Nekem az élet a szerelem, Csoóri Sándor Senkiföldje című verse, vagy részlet Szent Pál első leveléből a korinthusiakhoz, de az irodalmi összeállításban helyet kap többek között Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Baranyi Ferenc, Szép Ernő, Lackfi János és Szabó T. Anna egy-egy verse is. (Tamás Angéla)