Ugrás a tartalomra

Egyházi vezetők a Városházán

2018. február 23. péntek
„Közös felelősségünk a keresztyén Európa és benne Magyarország fennmaradása”
Egyházi vezetők a Városházán

Egyházi vezetők a Városházán

Karsay Ferenc polgármester meghívására a történelmi egyházak kerületi vezetői tanácskoztak a Városházán. A találkozón részt vett Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár és Németh Zsolt országgyűlési képviselő.

– Amikor papok beszélnek politikáról vagy politikusok a hitről, mindig felhangzik a kórus: azonnal hagyják abba! Megsértik egyház és állam különválasztását! – mondta Németh Zsolt országgyűlési képviselő a Karsay Ferenc polgármester meghívására érkezett egyházi vezetőknek. Hozzátette, persze vannak olyan vélemények, amelyek nem hívják elő az álfelháborodást. Olyankor ateisták magyarázzák meg nekünk, milyen is a krisztusi szeretet, és milyen is a jó keresztény. Ha komolyan vennénk a felháborodókat, a papok nem nyilvánulhatnának meg – lelkiismeretük szavára hallgatva – a közösség ügyeiben, a politikusok meg nem hihetnének semmiben. Az állam és az egyház szétválasztása azt jelenti, hogy nem avatkoznak egymás dolgába. Röviden: az egyház nem koronáz, az állam nem nevez ki püspököt – fejtette ki Németh Zsolt. – De arról nincs szó, hogy ne lennének egymással szemben kötelességeik vagy hogy a jövő nemzedékeiért érzett felelősség alapján ne lehetnének közös feladataik – tette hozzá. Hangsúlyozta: ilyen közös felelősségünk az antik és a keresztény kultúrán alapuló Európa és benne Magyarország fennmaradása. Nem könnyű feladat ez, hiszen az egyházat a szekularizálódás, az elöregedés, az önkéntesek hiánya sújtja. Az államot akadályozzák az egyébként szövetséges országok, a belső ellenzék és a magát Istennek képzelő spekuláns. Ami biztos, nem lehetünk tétlenek. Se papok, se politikusok. Közös feladat a családok visszaemelése az őket megillető helyre, az ifjúság nevelése, az ember lelkigondozása, mondta a tanácskozáson Németh Zsolt. 

Karsay Ferenc polgármester kiemelte, hogy rendszeresen, évente kétszer találkoznak az önkormányzat és az egyházak vallási és világi vezetői. Az állam és az egyház közös teendőiről esett szó ezúttal is, a helyi szintű feladatelosztás jegyében. 

Soltész Miklós államtitkár azt emelte ki, a tét az, hogy közösen meg tudjuk-e őrizni Magyarországot magyarnak, vagy feláldozzuk az illegális bevándorlás oltárán, ahogyan azt számos nyugat-európai ország teszi. A keresztény Európa védelmében az egyházi és állami vezetőknek közösen kell fellépniük, – mondta a a kereszténydemokrata politikus. (Sükösd Levente)