Ugrás a tartalomra

Egyedülálló siker a Futafokon

2018. október 28. vasárnap
A 33. Futafokról három aranyéremmel tért haza a Jánosi család
Egyedülálló siker a Futafokon

Egyedülálló siker a FutafokonJánosi Flóra, Virág és Lilla tapasztalt versenyzőknek számítanak, hiszen nem először indultak el a Futafokon. A sport, azon belül is az atlétika és a kosárlabda mindhárom lány életében meghatározó szerepet játszik. A bajnokok kiskoruk óta a családdal együtt mozogtak, most viszont már a BEAC színeiben sportolnak. A lányok szülei fiatalkorukban versenyszerűen atletizáltak, de ma is mindennap jelen van a mozgás az életükben, olyannyira, hogy az édesapa most is futóversenyeken vesz rész és futva jár dolgozni.

A tízéves Jánosi Flóra Csillag többször indult már a Futafokon, idén viszont sikerült is megnyernie a versenyt. Flóra atletizál, emellett óvodáskora óta kosárlabdázik. Fiatal kora ellenére már magáénak tudhat atlétikából egy diákolimpiai címet, a kosárlabdacsapatával egy nemzetközi tornagyőzelmet, de többször nyert már váltó futóversenyeket is. A tanulás mellett heti egyszer atlétika- és háromszor- négyszer kosárlabdaedzésen vesz részt. Azt még nem tudja, hogy melyik sportág lesz a befutó, de valamelyiket biztosan versenyszerűen szeretné űzni a jövőben is.
A tizenhárom éves Jánosi Virág Eszter nyakába idén is aranyérmet akasztottak a díjátadáson, mint ahogy eddig minden évben, amióta starthoz állt a Futafokon. Ő is párhuzamosan kezdett el kosárlabdázni és atletizálni, de mára már csak a kosarazás maradt a BEAC-ban. Emellett azért sokszor elindul futóversenyeken, mert a tehetsége megvan ehhez is. A heti négy edzés és a hétvégi meccsek mellett azonban ez már nem nagyon fér bele az idejébe. Virág a serdülő korosztályba tartozik, de az edzője gyakran teszi be idősebbek közé, ahol szintén megállja a helyét. Többször megválasztották All-star játékosnak, a Bécsben megrendezett nemzetközi kosárlabdatornán kétszer aranyérmet hozott haza, a kosárlabdacsapatával a diákolimpiai első helyezést, és az idősebb korosztállyal második helyezést ért el. Atlétikában is szerzett néhány érmet Virág, ilyen volt a Budapesti többpróba-bajnokság, a 600 méteres országos és a budapesti első helyezés. Tavaly vehette át az iskolája által odaítélt Év sportolója díjat. Az idei év nagyon fontos Virág számára, hiszen most már szeretne válogatott lenni.
A tizenkilenc éves Jánosi Lilla Zsuzsannának az első futóversenye a Futafok volt, hatévesen, ahonnan bronzérmet vihetett haza. Azóta minden évben, 12 éve elindul ezen a versenyen és két ezüstérem után már csak aranyérmet szerez. Jelenleg a Testnevelési Egyetem osztatlan tanári egészségfejlesztő és gyógytestnevelő szakára jár, emellett a BEAC-ban atletizál. Az ő két sportja is az óvodáskori kosárlabda, majd az atlétika volt, egészen a gimnáziumig. Ma már csak a játszótéren, a testvéreivel kosarazik, de még mindig szereti ezt a sportot. Eddig az egyetem mellett heti hat edzése volt, amit ősztől heti nyolc-kilencre szeretne növelni, hogy jövőre több válogatottságot tudjon összeszedni, valamint az U23-as Európa-bajnokságon is szeretne elindulni. Két évvel ezelőtt az országos hegyi futóbajnokságon elért dobogós helyezéseknek köszönhetően a magyar hegyifutó-válogatottal részt vehetett három vb-n és két Eb-n is. Tavaly országos második helyezett lett akadályfutásban, idén nemzetközi versenyeken negyedik, valamint ötödik helyezést ért el pályaválogatottként. Az edzője nagy reményeket lát Lillában és azt mondta neki, hogy akadályfutó lesz.
Mindhárom Jánosi lány a hatalmas, sportban mutatott kitartása és küzdőszelleme mellett a tanulásban is jelesen helytáll. (Viszkocsil Dóra)