Ugrás a tartalomra

Egészséges, de közben ehetetlen a menza?

2016. február 04. csütörtök
Tóth Gábor élelmiszer-ipari mérnök szerint egészségtudatosságra kell nevelni a gyerekeket, de túl gyors volt az ezt célzó étkeztetési reform
Egészséges, de közben ehetetlen a menza?

Nem elég ízletesen főznek a szakácsok, akiktől az iskolai menzára szállítják az ételt – fogalmazza meg egyre több szülő a kritikát az étkeztetési reformmal kapcsolatban. Ez még az enyhébbik kritika, többen azt is kijelentik: az iskolai ételek nagy része ehetetlen. A gyerekek legalábbis nem szívesen fogyasztják el a tanintézményekben kínált ételeket, ezért sok hulladék keletkezik. Ezért is volt fontos a Szülők akadémiája gyermekétkeztetési reformról tartott rendezvénye a Klauzál-házban. Nem véletlen, hogy a rendezvényre csaknem száz szülő látogatott el, hogy meghallgassa egy neves szakember gondolatait.

A Klauzál-ház Szülők akadémiája című rendezvénysorozatának következő részében az iskolai étkeztetésről volt szó. Az esemény főbb témái a következők voltak: „Az étkezési reform szerepe a gyermekek egészségvédelmében. Milyen eredményeket hoz fizikailag, szellemileg, lelkileg az étrendváltozás? A fokozatosság és hozzászoktatás folyamata az új ízekhez. Magasabb B-vitamin-, nyomelem- és rosttartalmú táplálkozás jelentősége gyermekkorban. Hogyan hat a gyermek koncentrációs képességére, közérzetére, teljesítményére a reform? Kritikus pontok a múltban és a jelenben a gyermekek étkezési szokásaiban, lehetséges kiutak, ötletek, javaslatok.”

A fő előadó Tóth Gábor élelmiszer-ipari mérnök, étkezési tanácsadó volt, aki tudta, hogy érzékeny témáról beszél majd. A szülők ugyanis nap mint nap szembesülnek azzal, hogy a gyerekük dicséri vagy éppen szidja az iskolai ételeket, és éhesen megy haza. Szepesfalvy Anna alpolgármester köszöntőjében arról beszélt: a kerület vezetése azon munkálkodik, hogy az óvodába, iskolába járó gyerekek minél elégedettebbek legyenek a menzával. Az egyik legfontosabb feladatuknak azt tartja, hogy egészségtudatosságra neveljék a jövő nemzedékét.

Tóth Gábor előadása elején kijelentette: javítani kellene a közétkeztetési rendszeren, mert magát a menzareformot jónak tartja, de a megvalósítását kevésbé.

– Nem elég az, ha a fűszereket, a sót és a cukrot kivonjuk az ételekből, mert ezzel csökken az élvezeti értékük. A gyerekek ezért nem szívesen eszik meg a menzán kínált reggelit, ebédet, uzsonnát, és éhesen mennek haza. Ez még nem reformétkeztetés! – szögezte le a szakember. Szerinte a szakácsokat arra is ki kellene képezni, hogy mivel, hogyan pótolhatnák az elmaradt fűszereket.

– Egy biztos, a gyerekek nagy része éhesen megy haza és első dolguk, hogy otthon, estefelé pótolják az elmaradt ízeket. A legegészségtelenebb módon, például gyorsan bekebeleznek egy zacskó chipset. Ez pedig mentálisan is megzavarja őket, mert nem tudják, mi a jó, mi az egészséges – fűzte hozzá a mérnök.

Tóth Gábor előadásában elhangzott az is, a kormány rendelete után túl gyorsan jött a váltás az iskolai étrendben. Az emberek étrendjét, étkezési szokásait ugyanis nem lehet az egyik napról a másikra megváltoztatni, mint ahogy a szakácsok beidegződött főzési szokásait sem.

– A fokozatosság betartásával többre mentünk volna – jegyezte meg Tóth Gábor. Szerinte a reform bevezetésével párhuzamosan a szakácsokat is kiképezhették volna az egészséges étrendről kialakított elképzeléseknek megfelelően. Az egészségtudatosság elmélyítése nagyon fontos és támogatandó cél, de ez lassabb folyamat – fejtette ki a szakember.

A rendezvényen szó volt a vas, a kalcium, a B12 vitamin fontosságáról is, majd egészséges falatkákkal kínálták meg a szülőket. A szülők közül sokan késő estig beszélgettek a szakemberrel, akitől tanácsokat kértek. A Városházi Híradó főként arra volt kíváncsi, mi a szakember véleménye a két nagy fővárosi iskolai közétkeztető cég tevékenyégéről. Tóth Gábor a kérdésünkre válaszolva csak annyit mondott: „Nem tudták megugrani a lécet. Szerencsésebb lenne, ha közétkezető társaságból is nagyobb lenne a választék.” (Temesi László)