Ugrás a tartalomra

Edzőt váltott Cseh László

2015. november 21. szombat
A világ-és Európa-bajnok úszóval a Kempelen Farkas Gimnázium nyílt napján beszélgettünk
Edzőt váltott Cseh László

A Kempelen Farkas Gimnázium szakmai napjának vendége, Cseh László olimpiai ezüst­ és bronzérmes,kétszeres világ­ és Európa­bajnok, kilencvenhatszoros magyar bajnok ebben az évben már Törökbálinton edz, és az Egri Úszó Klub színeiben versenyez. A versenyző Idén elbúcsúzott a Spartacustól. Erről lapunknak elmondta: elsősorban edzőt váltott, nem egyesületet. Olyan edzőt keresett, aki újfajta edzésmunkát, más szemléletmódot tud neki mutatni. Így talált rá Plagányi Zsoltra, aki fiatalabb korában egy ideig a nevelőedzője volt. Nagyon szeretett nála úszni, szívesen járt az edzéseire. – Biztos vagyok abban, hogy a később elért eredményeim nagy részét is az ő munkája alapozta meg. Ha úgy tudok kijönni egy versenyről, hogy tudom, megtettem minden tőlem telhetőt, és ennyi volt bennem az adott pillanatban, akkor nem vagyok csalódott – fejtette ki a Városházi Híradónak az élsportoló.

– Idén elbúcsúzott a Spartacustól. Miért váltott egyesületet?

– Elsősorban edzőt váltottam, nem egyesületet. Olyan edzőt kerestem, aki újfajta edzésmunkát, más szemléletmódot tud nekem mutatni és jól együtt tudunk dolgozni. Így találtam rá Plagányi Zsoltra, aki fiatalabb koromban egy ideig nevelőedzőm volt a Spartacusban. Nagyon szerettem nála úszni, szívesen jártam az edzéseire és csupa jó emléket őrzök róla. Biztos vagyok abban, hogy a később elért eredményeim nagy részét is az ő munkája alapozta meg. Ha úgy tudok kijönni egy versenyről, hogy tudom, megtettem minden tőlem telhetőt, és ennyi volt bennem az adott pillanatban, akkor nem vagyok csalódott, de az utóbbi években többször éreztem a versenyek után, hogy a jó versenyzés ellenére nem mindent adtam ki magamból. Tudtam, hogy bennem van a teljesítmény, csak nem sikerül előhoznom. Végül is ez késztetett arra, hogy környezetet, edzőt és mindent váltsak.

– Kazanyban világbajnoki arany-, ezüst- és bronzérmet szerzett. Elégedett volt az elért eredménnyel?

– Fontos volt számomra ez a világbajnokság, mert újra bizonyíthattam magamnak. Kazanyban nagyon jól ment a versenyzés, mindegyik számom után elégedetten jöttem ki a medencéből, de rengeteg dolog van még, amin javítanom kell. Reális esélyt látok a fejlődésre, mert érzem, hogy többre is képes vagyok.

– Az olimpiáig miben szeretne fejlődni?

– Nagyobb sebességgel és gyorsabban kell elrugaszkodnom a rajtkőről, mert ezzel javíthatnék az időmön és a hajrázásnál is van még teendőm. A legideálisabb az lenne, ha 200 méter pillangón az első száz métert megcsinálnám lendületből, és a második száz méter elejétől meg tudnám nyitni a hajrát, amit végig is vinnék.

– Tervezi, hogy az olimpia után visszavonul a versenyzéstől?

– Szerencsére még nem érzem, hogy úszópályafutásom a végéhez közeledik, ezen kívül 2017-ben Budapesten rendezik meg a vb-t, és hazai közönség előtt versenyezni, főleg egy világbajnokságon, óriási élmény, ezért ezt semmiképpen sem szeretném kihagyni. Tamás Angéla