Ugrás a tartalomra

Duplázott a II. Nemzeti Bor Maraton – idén Budafokkal, a Törleyvel erősítve

2016. május 25. szerda
Az egyedüli fővárosi helyszín Budafok-Tétényben volt a Törley Pezsgőpincészet Anna utcai látogatóközpontjánál. A rendezvényt a Budafok-Tétényi önkormányzat is támogatta.
Duplázott a II. Nemzeti Bor Maraton – idén Budafokkal, a Törleyvel erősítve

Az országos közösségi és szabadidősport-rendezvény indulói elérték a 23.000 főt, és így tettek meg tíz nap alatt 2057 kilométert 123 borvidéki település érintésével Magyarországon. A megszakítás nélkül, tíz napon át tartó sportesemény indulói országszerte 122 szakasz közül választhatták ki azt, amelyiket teljesíteni szerették volna. „A tavaly első alkalommal megrendezett, Európában egyedülálló Nemzeti Bor Maraton azzal a céllal jött létre, hogy nemzeti sikerágazatainkat – a magyar bort, a magyar vidéket és a magyar sportot – összekapcsolja, s egy újfajta közösségi élményműfaj megteremtésével hozzájáruljon ezek népszerűsítéséhez és hazánk turisztikai vonzerejének növeléséhez. E célok elérése érdekében már tavaly is jelentős lépéseket tettünk: az első Nemzeti Bor Maratonon 9 ezer futó vett részt, s az országos eseménysorozat egyéb programjaira több mint 20 ezren voltak kíváncsiak. A tavalyi indulók felállították a leghosszabb maratonváltó hivatalos világrekordját is: 257 óra és 5 perc folyamatos futással teljesítették a tavalyi, 2.581 kilométeres távot” - összegezte a sajtótájékoztatón a 2015-ös eredményeket Balla Attila, a Nemzeti Bor Maraton programigazgatója.

Szepesfalvy Anna, Budafok-Tétény alpolgármestere a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, az önkormányzat számára magától értetődő volt, hogy támogassa a rendezvényt, hiszen a kerület Budapest Bornegyedének tekinthető. Kiemelten fontosnak tartjuk az egészséges életmód, illetve a kulturált borfogyasztás népszerűsítését, ezért is támogatjuk már évek óta az európai hírűvé vált Futafokot és számos más hasonló kerületi sportrendezvényt – mondta az alpolgármester. Egyúttal, mindenkit szeretettel invitált a kerület legnagyobb kulturális rendezvényére, a 27. Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválra, szeptember 3-4-én. Hozzátette, ilyen alkalmakkor lehet a kulturált pezsgő és borfogyasztás hagyományait továbbörökíteni a fiatalok számára.

A legnagyobb újítása a rendezvénynek, hogy az idei, 2057 kilométeres útvonalát már nemcsak futva, hanem kerékpárral is teljesíthették az indulók. A II. Nemzeti Bor Maraton május 13. és 22. között országszerte mindennap más kiemelt helyszínen várta az érdeklődőket változatos programokkal: a helyi bortermelők és kézművesek kirakodóvásárral, borkóstolókkal készülnek, miközben kulturális és szabadidős programok, koncertek tették teljessé a szórakozást.

A Törley Pezsgőpincészetnél május 25-én megrendezett záró-sajtótájékoztatón Balla Attila programigazgató elmondta, hogy a tavalyi 9.700 sportolói résztvevői létszámot sikerült megduplázni. Közel 23.000 futottak és kerékpároztak a 2.057 km-es távon. Kovács György, a Törley Pezsgőpincészet Kft. ügyvezető igazgatója fotókon mutatta be azokat az életképeket, melyek a Pünkösd vasárnapi rendezvényen készültek a Törley Pezsgőpincészetnél. Kiemelte, hogy saját dolgozói is olyan formán megmozdultak, melyre jobban is számított, például Pezsgőmesterük is lefutotta a Törley kört. Pincészetükből több munkatárs pedig a 17 km-es Szigethalom-Budapest távot is teljesítette.

Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztosa közölte, hogy Magyarországon jelenleg a Balla Attila által életre hívott Nemzeti Bor Maraton, a legeredményesebben működő belföldi bormarketing kampány.

Az M1 Híradója is beszámolt a sajtótájékoztatóról (a videóban 9.03-tól):

http://www.mediaklikk.hu/video/hirado-m1-1300-2016-05-25-i-adas/