Ugrás a tartalomra

Cziffra György és a Magyar Örökség Díj

2017. január 13. péntek
A világhírű zongoraművész emlékének ápolása kötelességünk
Cziffra György és  a Magyar Örökség Díj

Karácsonyi ajándékként érte kerületünket és a Cziffra-alapítványt a rangos Magyar Örökség Díj, amelyet hárman vehettek át az év végén ünnepélyes keretek között a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. A díj egyik átvevője Karsay Ferenc polgármester volt. A kerület vezetője többek között elmondta: Cziffra György dicsőséget hozott hazájának, ezért örömmel neveztük el róla legfiatalabb kulturális intézményünket, a Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központot, amelyen emléktáblát helyeztünk el. Balázs János Liszt-díjas zongoraművésszel (képünkön) közösen rendszeresen ápoljuk Cziffra emlékét, mert büszkék vagyunk rá, hogy budafokinak is mondhatjuk.

A mélyszegénységből jutott a világhírnévvel járó luxusba. Cziffra György megjárta a poklok poklát, ahonnan a zene, a zongoratudása emelte ki, és repítette a magaslatokba. Külföldön is a magyarságának élt. A kényszerű hontalanságban ámulatba ejtette a világot, a legboldogabb mégis akkor volt, amikor évtizedek után hazalátogathatott. S milyen boldog lett volna a budafoki kötődésű világhírű zongoraművész, ha életében kapja meg a Magyar Örökség Díjat!

Karácsonyi ajándékként érte kerületünket és a Cziffra-alapítványt a rangos Magyar Örökség Díj, amelyet hárman vehettek át az év végén, ünnepélyes keretek közt a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. A díj egyik átvevője, Karsay Ferenc polgármester büszkén beszélt lapunknak az elismerésről:

– Természetesen Cziffra György díja ez elsősorban, amit sajnos nem személyesen vehetett át. Nagy megtiszteltetés, hogy a rendkívüli művész – aki az ötvenes években néhány évig köztünk, a kerületben élt – hagyatékának gondozásáért kapta meg a Cziffra-alapítvány az igen rangos Magyar Örökség Díjat. Dicsőséget hozott hazájának, ezért örömmel neveztük el róla legfiatalabb kulturális intézményünket, a Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központot, amelyen emléktáblát helyeztünk el. Balázs János Liszt-díjas zongoraművésszel közösen rendszeresen ápoljuk az emlékét, mert büszkék vagyunk rá, hogy budafokinak is mondhatjuk. Büszkék vagyunk arra is, hogy ebben a kerületben igen komoly zenei élet van, elég, ha csak a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskolára vagy a Budafoki Dohnányi Szimfonikus Zenekarra gondolunk, de számos kiváló országos és világhírű zeneművész él köztünk. Azon vagyunk, hogy a jövőben közülük is kerüljenek ki Magyar Örökségi díjasok…

Balázs János Liszt-díjas zongoraművész volt az átadóünnepségen a laudátor, ő a következőket mondta:

„Hősökre mindenkinek szüksége van, hiszen mind szeretnénk jót tenni, segíteni vagy éppen alkotni valamit, ami maradandó, és amiből utódaink építkezhetnek. A hős birtokol valamit a kincsből, és emberi nagyságát mutatja, hogy szétosztja értékeit. Sokunk hőse Cziffra György, aki vezércsillagként ragyog. Szellemi hagyatéka, elképesztő zenei tehetsége, emberi tartása, fiatalokat segítő önzetlensége már életében legendává tette. 2016-ban a Cziffra Fesztivált úgy indítottam útjára, hogy szeretném Magyarországon mindenkivel megismertetni ennek a zseniális művésznek a zenei és szellemi hagyatékát, és szeretném, ha végre hazánkban is elismernék. Köszönettel tartozom a Magyar Örökség Díj kuratóriumának, hiszen a díj elnyerésével nem csak Cziffra Györgyöt, hanem minden embert díjaznak, akik folyamatosan azért dolgoznak, hogy méltó emlékápolással tisztelegjünk a mester előtt. „Csak az árnyékból a fénybe való átmenet korszakában éreztem, hogy valóban élek és szabad vagyok, olyankor, amikor sötét börtönéből kiröppenhetett a tűzmadár” – vallja önéletrajzi könyvében. A tűzmadár kiröppent és sokunknak köszönhetően most hazatalált.

– Végre Gyuri bácsi hazatalált, amiért Balázs Jánosnak és a kerületi önkormányzatnak hálás vagyok – folytatta a gondolatsort Andrássy László, aki a tragikusan elhunyt nagy tehetségű karmester, ifj. Cziffra György unokatestvéreként szintén részese volt a díjátadónak. – Személyes tárgyakat, kéziratokat, újságcikkeket őrzök róla. Sajnos hosszú ideig nem találkozhattunk, de hogy milyen ember volt, arra jó példa, hogy amikor már világhírű művészként hazalátogatott, ugyanolyan egyszerű, szerény és közvetlen volt, mint ifjúkorában, kerülte a feltűnést. Fia tűzhalálába azonban belerokkant. Egy film szerepére kérték fel, amelyben az ifjúkori édesapját alakította volna, ezért fogyókúrázott. A néhány hét alatt leadott harminc kilótól annyira legyengült, hogy partitúratanulás közben beleszédült a kandalló tüzébe. Idősebb Cziffra György ezután többé nem lépett fel zenekarral és lemezfelvételt sem készített, hetvenkét évesen szívroham vitte el. Emlékének ápolása a mi örökségünk és kötelességünk!

(Temesi László)