Ugrás a tartalomra

CSOK lakossági fórumot tartottak a Klauzál Házban

2016. május 20. péntek
A Családi Otthonteremtési Kedvezményről szervezett interaktív lakossági fórumot Budafok-Tétény Önkormányzata.
CSOK lakossági fórumot tartottak a Klauzál Házban

Karsay Ferenc polgármester a rendezvényt megnyitva elmondta: a fórumot azért tartja nagyon fontosnak, mert így minden érdeklődő megtudhatja, miért jött létre ez a támogatási rendszer és hogyan igényelhetik azt, milyen feltételekkel. Fűrész Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és népesedéspolitikáért  felelős helyettes államtitkára kiemelte: a CSOK nem titkolt célja, hogy a népesedési helyzet javításához valamilyen mértékben hozzájáruljon. 2010 körül 100 párnak 126 gyermeke született, azóta nőtt ez a szám. Tavaly már 100 párnak 144 gyermeke jött világra, tehát van egyfajta növekedés. Ugyanakkor a népesség fennmaradásához, a reprodukcióhoz a kettő volna az ideális, nem pedig az 1,44-es szám.

2010 óta egyre többen kötnek házasságot, a tavalyi évben pedig 18 százalékkal több házasságkötést jegyeztek fel, mint 2014-ben. Fűrész Tünde összefüggésbe hozta ezzel a tendenciával a CSOK-ot. Kiemelte, hogy októbertől, novembertől kezdve, amikor már lehetett tudni, hogy működik ez a program, illetve a tervezett januári bővülésről, még többen esküdtek örök hűséget egymásnak.

A családalapításnál és a gyermekvállalásnál azonban nagy szerepe van a lakáshelyzetnek is, az otthonteremtés egy nagyon fontos népesedéspolitikai eszköz, amellyel mindenképpen élni kell – húzta alá a helyettes államtitkár.

A családok védelméről szóló sarkalatos törvény kimondja: az állam törekszik arra, hogy a kiskorú gyermeket nevelő családok számára az otthonteremtés és a lakhatás feltételeit biztosítsa. Ez a tételmondat a gyakorlatban is megnyilvánul – mondta Fűrész Tünde, aki az ingatlanpiac helyzetéről is szólt a lakossági fórumon. A CSOK másik célja a gazdaságélénkítés, ami alapvetően a lakásépítések  ösztönzésével valósulhat meg. Míg Németországban a GDP 6 százalékát adja az ingatlanpiac, addig nálunk 1 százalék alatti számról beszélhetünk. A tavalyi évben Magyarországon mindössze 8000 új lakást építettek, ami nemzetközi összehasonlításban elég alacsonynak számít. Emellett Magyaroszágot a tulajdonjogi viszonyokra alapuló lakáspiac jellemzi, a tulajdonosi arány a bérlőkhöz viszonyítva 80 százalékos.

Fűrész Tünde arról is beszélt, hogy az otthonok megtartása és fenntartása is egy kardinális kérdés, a devizahitelek kivezetése és a rezsicsökkentés erről is szól. Az új otthonteremtési programnak köszönhetően januártól nőttek az igénybe vehető támogatási összegek, illetve egyéb intézkedéseket is bevezettek, amelyek segítik az otthonteremtést, az új lakások építését, vagy a használt lakások vásárlását. Az új CSOK-nak több fontos eleme van, ilyen az áfacsökkentés, az áfavisszatérítés, ezen kívül jelentős bürokrácia-csökkentő intézkedések történtek, de nem feledkezhetünk meg a kamattámogatásról sem – emelte ki Fűrész Tünde.

A család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár a CSOK-fórumon megosztott néhány friss adatot is a családok otthonteremtési kedvezményéről. E szerint 2016 januárja és márciusa között a hitelintézetek 4178 kérelmet fogadtak be, amelyeknek az összege 10,3 milliárd forint, az egy szerződésre jutó összeg pedig átlagosan, 2,47 millió forint. A befogadott kérelmek egynegyedét új lakások építésére, vásárlására veszik fel, az új lakásra felvett CSOK-igénylőknek pedig a 47 százaléka háromgyermekes illetve, 3 vagy több gyermeket vállaló család.

Pélyi András, az FHB Bank képviselője hangsúlyozta: kell egy terv, kell egy jövőkép, amelyet a CSOK-ot igénylő vázolni tud a pénzintézet alkalmazottjának. Hozzátette: bátran érdeklődjön bárki, a bankfiókok munkatársai mindenütt felkészülten várják az érdeklődőket.

A fórumot követően interjút adott a budafokteteny.hu-nak Fűrész Tünde helyettes államtitkár asszony. A beszélgetés itt hallgatható meg.