Ugrás a tartalomra

Csendéletek Nagyszebenben

2019. augusztus 14. szerda
Radóczy Mária iparművész válogatásával nyílt kiállítás Erdélyben
Csendéletek Nagyszebenben

Négy magyarországi festőművész kiállítása látható augusztus 31-ig a nagyszebeni Református Templom Galériában. A 10. Nagyszebeni Hungarikum Napok rendezvénysorozat részeként július 5-én megnyílt tárlaton Agárdi Gabriella valamint a kerületi Bottyán Marianna, Farkas Gyöngyi és Kelemen Ágnes mutatkozik be a fesztivál tematikájához illeszkedő, gasztronómiai témájú képeivel.  

Csendéletek Nagyszebenben Az olaj-, akril-, pasztell- illetve vegyes technikával készített alkotásokat Radóczy Mária iparművész válogatta és rendezte kiállítássá a HÍD Magyar Egyesület elnöke, a fesztivál főrendezője, Serfőző Levente kérésére.

– A speciális tematikájú kiállításra a beadott munkákból huszonnégy gasztronómiai témájú csendéletet választottam ki, amelyeknek a református templom galériájában biztosított helyet a művészetszerető és művészetpártoló Varró Sándor lelkipásztor – tájékoztatta a Városházi Híradót a Radóczy Galéria tulajdonosa.

A kerületi művészek alkotásait már többször láthattuk Budafok-Tétényben.  

A művészcsaládból származó Bottyán Marianna legtöbb munkája tájkép, csendélet és akt, a nagytétényi Farkas Gabi legszívesebben olaj-, akvarell- és akrilképeket fest, míg Kelemen Ágnes grafikusművész, akit köztudottan lenyűgöznek az emberi arcok, s főleg a szemek szépsége, elsősorban egyedi könyveket tervez és illusztrációkat készít a rózsavölgyi Pytheas Könyvmanufaktúrában.

A Gasztronómia a kortárs magyar művészetben címet viselő tárlatot Blénessy Enikő színművész közreműködésével Strebelo Róbert, a gazdag anyaggal rendelkező Brukhental Múzeum tudós kurátora nyitotta meg, aki a rendezvénysorozat céljairól is beszélt.

A háromezer főt számláló erdélyi település szórványvidék, a régióban élő más nemzetiségűek inkább a gulyás-csárdás jellegű rendezvényekről ismerik a magyarokat és a tartalmasabb kulturális programokat kevésbe látogatják, ezért rendezik meg Nagyszebenben az idén is a gasztrokulturális Hungarikum Napokat.
Az erdélyi programot Budafok-Tétény Önkormányzata támogatta.

(Tamás Angéla)