Ugrás a tartalomra

Cselekvés a szóhoz

2018. november 16. péntek
Kathy Bates miatt még szinkront is vállal Molnár Piroska
Cselekvés a szóhoz

Cselekvés a szóhoz Igazi színházi csemege, a Tisztelt hazudozó és egy tökéletes színpadi páros, a Halhatatlanok Társulatának két örökös tagja, Molnár Piroska és Jordán Tamás várja a közönséget november 17-én este a Klauzál Házban. A Stella P. Cambellt alakító Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész Molnár Piroskával a társulati létről és színészi munkáról beszélgettünk. 

– Öt éve kötött szerződést a Thália Színházzal, holott manapság kevés színész kötelezi el magát egy-egy teátrum mellett.
– Szeretek társulatban lenni, fontos, hogy valakikhez tartozzam. Nagyon jó a színészgárda és a munkánkat segítő „személyzet” is. Nekem nagyon fontosak azok az emberek, akik felkészítenek a fellépésre. Nem mindegy, ki nyúl a fejemhez, ki teszi fel a parókát úgy, hogy én közben lehunyhatom a szemem, mert biztos vagyok abban, hogy tökéletes munkát végez. Elengedhetetlen egy jó öltöztetőnő, aki még az utolsó pillanatban is megigazít valamit a jelmezemen, vagy az ottfelejtett zsebkendőt szaladva utánam hozza, de az ügyelő is, aki kinyitja előttem a színpadra nyíló ajtót. Nélkülük nem működik a színház, ők segítik a színészt abban, hogy közönség elé léphessen.
– A pályán eltöltött fél évszázad alatt szinte minden este színpadon állt, filmet forgatott, szinkronizált és közben beszédórákat tartott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Mindez még ma is belefér az életébe?
– Kora reggel szinkron, majd rádió, azután színházi próba, esetleg forgatás, előadás, és vissza a szinkronba – régebben így nézett ki egy napom, de ez ma már, 73 évesen nem megy. Ebben a hónapban öt színház (Örkény, Thália, Rózsavölgyi Szalon, Operettszínház, Kolibri színház) huszonhat előadásában játszom, nemegyszer egy nap kétszer is. Az állóképességemmel és a memóriámmal nincs baj, ha bemegyek a színpadra, akkor otthon vagyok, ahogy Shakespeare mondta: „szót a cselekvéshez, cselekvést a szóhoz”, de estélyi ruhában vagy csigalépcsőkön egy nagy forgó gömbben mászkálni, mint az Apáca showban, már kicsit fárasztó nekem. Szinkront nem vállalok a térdem miatt, mert rengeteget kell a stúdióban lépcsőzni, és a taxi is többe kerül, mint amennyit keresek vele, de ha ismét előkerül Kathy Bates, őt azért megcsinálom. A beszédórákkal pedig már korábban felhagytam, az utolsó színészosztály, ahol tanítottam, most ötödéves.
– Ehhez képest megszületett élete első önálló estje Emberi hang címmel, és két idén bemutatott filmben (Korhatáros szerelem, Holnap tali) is szerepel. 
– Karakterszínésznő vagyok, ezért bármit rám lehet osztani. Soha nem válogattam a szerepek között, amit kapok, azt a rendező utasításai szerint tisztességgel eljátszom, de jó dolgom van, mert minden szerepem más és más, így megunhatatlan a dolog. (Tamás Angéla)