Ugrás a tartalomra

Csatlakozás az új csatornahálózatra - 9 hónappal bővül a díjmentes ügyintézési idő

2015. augusztus 07. péntek
Önbevallás szükséges a talajterhelési díj alóli mentességért. Hozzávetőleg ezer kerületi ingatlantulajdonosnak kell nyilatkoznia arról, hogy csatlakozik-e az újonnan épült közcsatorna hálózatra.
Csatlakozás az új csatornahálózatra - 9 hónappal bővül a díjmentes ügyintézési idő

A csütörtöki, augusztus 6-i rendkívüli Képviselő-testületi ülésen egyhangúlag elfogadták a talajterhelési díjjal kapcsolatos önkormányzati rendeletmódosítást.  A dokumentum a többi között kimondja, hogy az jogosult talajterhelési adó alóli mentességre, és kaphat az új csatornahálózat üzembe helyezését követő 90. naptól kezdődően az üzembe helyezéstől számított 1 évig bezárólag díjmentességet, aki az összességében 1 éves moratórium alatt a csatornabekötést elvégzi. 

Fontos új fejlemény tehát az is, hogy az önbevallás beadásával a csatornabekötés intézésére rendelkezésre álló díjmentes idő további 9 hónappal bővül.  Az is új elem, hogy a csatornabekötések további erőteljes ösztönzése, és a díjkikerülés kizárása érdekében a díjmentességet elvesztené és a díjfizetésre visszamenőlegesen lenne köteles az a tulajdonos, aki a kibővített időtartam alatt sem valósítja meg a rákötést.
A javasolt díjmentességi szabály alkalmazása során ugyanazokat az eljárási szabályokat kell alkalmazni, mint általánosan, vagyis az érintetteket az adómentesség megszerzéséhez is adóbevallási kötelezettség terheli a díjkötelezettség keletkezését (csatorna üzembe helyezés + 90 nap) követő év március 31.-ig. A talajterhelési díj bevallást tehát minden új rákötéssel érintett ingatlan tulajdonosnak be kell nyújtania, amelyben a díjköteles időszak fogyasztási adatai mellett megjelöli, hogy az új csatorna beruházás okán a fentiek szerinti adómentességet kívánja igénybe venni. Az adómentes moratórium leteltét követő év március 31-ig a kibocsátónak újabb bevallást kell tenni arról, hogy a díjmentesség feltételének eleget téve rákötött a csatornára, avagy sem.

Az önkormányzat adóügyi irodája minden egyes érintett ingatlantulajdonos részére eljuttatja a talajterhelési díj bevallást a díjkötelezettség keletkezését követő év elején, tekintve, hogy a díjmentességet a bevallás benyújtásával tudja az érintett igénybe venni (önadózás). A bevallási útmutató tartalmazni fog minden díjmentesség igénybevételével kapcsolatos információt, ami megfelelő segítséget nyújt majd a lakosság részére az eljárási kötelezettségeik teljesítéséhez.

További információk:
Tel.: 06 1 229 2629
Email: adougyiiroda@bp22.hu