Ugrás a tartalomra

„Budatétényben nagyon helyes a közönség”

2016. február 03. szerda
Halász Judit ismét a Klauzál-házban énekli legutóbb megjelent lemezének dalait
„Budatétényben nagyon helyes a közönség”

Halász Judit karácsony után szünetet tartott a fellépésekben, csak január végén volt koncertje és előadása is alig. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő lapunknak elárulta, ősszel nagyon sokat dolgozott, a színház és az éneklés mellett rengeteget foglalkozott a Nem születtem varázslónak címmel novemberben megjelent könyvével, ezért egyáltalán nem bánja, hogy ebben az évadban nem kell új darabot próbálnia. 

Pillanatnyilag négy előadásban játszik, és ez neki most untig elég a koncertek mellett. A karácsonyi nagy sikerre való tekintettel legutóbb megjelent lemezének dalaival ismét Kezdődhet a mulatság február 7-én a Vígszínházban, március 6-án pedig a Klauzál-házban.

– Az albumban több kortárs költő verse is szerepel. Könnyen választ szövegeket a lemezeihez? 

– Válogatásom nem költőfüggő. Nehéz olyan művet találni, amely alkalmas a megzenésítésre, benne van az a szellemesség, amelyet megkívánok egy-egy verstől, ugyanakkor a témámba is beleillik. Ha egy költőnek egyik költeménye megtetszik, keresem tőle a következőt, de ma egészen másfajta verseket írnak a költők, mint teszem azt negyven-ötven évvel ezelőtt. Más a formájuk, más a hangjuk és a megszólalásuk is. Több megzenésített Fecske Csaba-vers is szerepel. Ő korombeli, miskolci költő, aki nagyon szellemes és jó verseket ír.

– Hol lép fel a legszívesebben? 

– Minden évnek megvan a maga legkedvesebb koncerthelyszíne. Szeretek a Vígszínházban szép díszletek között és nagyon jó hangosítással énekelni, de érdekes, hogy ott minden koncert előtt izgulok. Viszont van egy hely, a nevét nem árulom el, ahová nem megyek túl lelkesen, pedig mindig tele a ház. Egy hét alatt elkapkodják a jegyeket, ezért minden évben visszahívnak, de annál unatkozóbb és nyeglébb közönségem sehol nincs, mint ott szokott lenni.

– A Klauzál-ház visszatérő vendége. Ott jól érzi magát?

– Közel húsz éve minden tavasszal fellépek Budafok-Tétényben. Már a kerület régi művelődési házában is volt koncertem, sőt – azokban az években, amikor a régi épületet lebontották, de az új még nem készült el – két alkalommal a bevásárlóközpontban is énekeltem. Budatétényben nagyon helyes a közönség.

– Régóta készül arra, hogy rajongóival önéletrajzi kötetben ossza meg gondolatait gyermekkoráról, a lovaglás iránti szenvedélyéről és eddigi pályafutásáról?

– Se tervem, se akaratom nem volt erre. Nem készültem könyvet írni, ugyanis a könyvesboltokba betérve mindig zavart, hogy „fű-fa-virág” megjelenteti az önéletrajzi kötetét. A kiadó keresett meg azzal, hogy adjunk ki szakmai életrajzot színházi munkáimról, a dalok születéséről és a szerzőkhöz fűződő kapcsolataimról. Rengeteget meséltem Orosz Ildikónak, aki lejegyezte gondolataimat, de az életemet meghatározó események és a személyes élmények nélkül nem tudok beszélni a szakmámról, ezért a könyvben minden, velem kapcsolatos dologról szó esik. (Tamás Angéla)