Ugrás a tartalomra

Budapesti Útépítési Program - Átadták az elsőként megépült, budai útszakaszt

2019. július 04. csütörtök
Aszfaltburkolatot kapott a Fenyőtoboz utca. A Budapesti Útépítési Program első ütemében elkészült, első budai utat július 4-én adta át Szatmáry Kristóf miniszteri biztos és Karsay Ferenc polgármester.
Budapesti Útépítési Program - Átadták az elsőként megépült, budai útszakaszt

— Budafok-Tétény fejlődése azt igazolja, hogy érdemes közös értékek mentén, terméketlen politikai viták nélkül közösséget építeni — kezdte köszöntőjét Karsay Ferenc polgármester. Elmondta, a kerületben folyamatos munka zajlik, hogy megfeleljenek az újabb és újabb igényeknek, a Budapesti Útépítési Programnak köszönhetően pedig új lendületet vehetett a kerületi földutak felszámolásának folyamata is. — A program kiváló bizonyítéka annak, ha a kormányzat, a főváros és a kerület összefog, együtt kisebb csodákra vagyunk képesek — mondta a polgármester.

Szatmáry Kristóf, a Budapesti Útépítési Program koordinálásával kapcsolatos feladatokat ellátó miniszteri biztos a programról beszélve elmondta, 50-60 éves lemaradást kell pótolni, hiszen a nagy Budapest létrehozásakor vidékies jellegű településeket is a fővároshoz csatoltak, így ez az úthálózat is része lett a közlekedésnek. Elmondta, ezen a helyzeten kívántak változtatni a programmal, amely az első ütemében a budapesti belterületi földutak kb. 20%-ának leaszfaltozását teszi lehetővé. A miniszteri biztos hozzátette, a jövő évre is rendelkezésre állnak a folytatáshoz szükséges források.

A program első ütemének részeként több mint 1 milliárd 136 millió forintnyi támogatást kapott Budafok-Tétény, amelyet az önkormányzat mintegy 570 millió forintos összeggel egészített ki. A 4 éves program első fázisában 5,7 kilométernyi földút, 39 utca kap aszfaltburkolatot, így a kerületi belterületi földutak mintegy 40%-át szilárd burkolattal látják el. Ennek részeként eddig 17 kerületi útszakasz épült meg, közöttük a Fenyőtoboz utca, amely mellé járdát is építettek.

A tervek szerint az útépítések folytatódnak, 4 év alatt fokozatosan szilárd útburkolatot kap valamennyi kerületi, belterületi földút. A beruházás kormányzati forrásból, az önkormányzat által biztosított jelentős önrésszel kiegészítve valósul meg.

Kapcsolódó: Folytatódhatnak a kerületi útépítések

Budapesti Útépítési Program - Átadták az elsőként megépült, budai útszakaszt

Fotó: Horváth Tamás