Ugrás a tartalomra

Budapesten elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát

2018. december 20. csütörtök
A fővárosi mérőállomásokon a szálló por légszennyezettségi szintje 2018. december 18-án nyolc, 19-én hat mérőponton haladta meg a tájékoztatási küszöbértéket. A mai napon bizonytalan mértékben, de javulás várható.
Budapesten elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a mai napon bizonytalan mértékben ugyan, de javulás várható. Pénteken eleinte még nem lesz áttörő változás, de a légmozgás élénkül.

A vonatkozó jogszabályok alapján Tarlós István főpolgármester a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el.

A hatósági határozat önkéntesen betartandó, megelőző intézkedései közül kiemeljük, hogy a további romlás elkerülése érdekében

•             elsősorban a kertvárosi peremkerületekben lehetőség szerint mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések (ha egy háztartásban létezik földgáztüzelési mód, akkor a szilárdtüzelésű kandallók, cserépkályhák) használatát, továbbá

•             lehetőség szerint szüneteltessék az egyéni gépjárműhasználatot, részesítsék előnyben a közösségi közlekedést.

Kérjük továbbá, hogy az egyéni gépjárműhasználatot különösen a legszennyezőbb gépjárművek, valamint a belső égésű motorral hajtott segédmotoros kerékpárok üzembentartói kerüljék.

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny (gyermekek, időskorúak, krónikus betegek) csoportjaira.

Lehetséges egészségkárosító hatások: izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma.

A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja (különösen asztma, hörghurut esetében), csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.

Veszélyeztetett népességcsoportok: légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak, aktív és passzív dohányosok.

Javasolt elővigyázatossági intézkedés: elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat.

Az érintett útszakaszokat a Budapest részletes interaktív stratégiai zajtérkép térinformatikai rendszer nappali közúti konfliktustérképe narancssárga és piros színnel jelöli a következő elérhetőségen:

https://geoportal.budapest.hu/Kornyezetvedelem/ZAJ/2007/Bp/

A frissülő információk a Budapest Portálon (http://budapest.hu/Lapok/szmog.aspx) és a Fővárosi Önkormányzat Twitter oldalán is elérhetőek: twitter.com/fph_sajto

 

További hiteles tájékoztatás:

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján: mérési eredményekről és további információkról:

•             http://www.levegominoseg.hu/automata-merohalozat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján:

•             http://www.met.hu/levegokornyezet/varosi_legszennyezettseg/meresi_adatok/tajekoztato/

•             http://www.met.hu/levegokornyezet/varosi_legszennyezettseg/elorejelzes/tajekoztato/

(a Fővárosi Önkormányzat támogatásával)

A szmogriadóval kapcsolatban további tájékoztatást a Főpolgármesteri Hivatal munkaideje alatt az Ügyfélszolgálati Iroda (tel: 327-12-08; e-mail: ugyfelszolgalat@budapest.hu), munkaidőn kívül a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Fővárosi Ügyeleti Információs Központ (e-mail: ugyelet@fori.hu tel.: 301-7500 fax: 302-5439) ad.

Forrás: http://budapest.hu/Lapok/2018/kozlemeny-a-a-szmogriado-tajekoztatasi-fokozatanak-elrendeleserol.aspx