Ugrás a tartalomra

Budapest, London és a világűr

2019. február 12. kedd
Gyűrűs Boldizsár bronzérmet szerzett a nemzetközi csillagászati diákolimpián
Budapest, London és a világűr

IOAA 2018, Kína – bronz. Felejthetetlen lezárása egy örömökkel, élményekkel és barátságokkal teli időszaknak – írta Facebook-oldalán Gyűrűs Boldizsár, a Pekingben megrendezett 12. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia bronzérmese, aki százötven tanulmányi versennyel a háta mögött – ahogy ő fogalmazott – ezzel a „kalanddal” lezárta általános és középiskolás éveit.

A budafoki fiatalember eddigi, sikerekben gazdag diákéveit a Gádor Általános Iskolában, majd az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium matematika-fizika tagozatán töltötte, ahol a hét tantárgyból tett (hatból emelt szintű) érettségi vizsgát követően a tantestület Apáczai-emlékéremmel ismerte el ottani tanulmányi és közösségi tevékenységét.
– 2018 szeptemberétől a világ egyik vezető kutatóegyetemén, az Imperial College London fizika szakán tanulsz. Hogy érzed, jól döntöttél?
– Jó választásnak tartom, bár hiányoznak a haverok. Harmadévben szeretnék majd asztrofizikára szakosodni, mivel az űrkutatás foglalkoztat, és erre itthon kevesebb a lehetőség. A versenyeken is azt tapasztaltam, hogy nálunk a csillagászat erőteljesebb vonal, mint az űrkutatás.
– Második éve tagja vagy a magyar csillagászati és asztrofizikai olimpiai csapatnak. Hogyan kerültél ilyen közel a csillagokhoz?
– Tizenegyedikben elmentem egy újpesti csillagász szakkörbe, ahol már az első alkalommal több, engem régóta foglalkoztató problémára választ kaptam. Amikor 2016-ban csillagászati és asztrofizikai versenyt hirdettek, én is jelentkeztem, és három forduló után bejutottam az ország nyolc legjobb versenyzője közé. Akkor tudtam meg, hogy közülünk öten alkotják majd az olimpiai csapatot, amely Magyarországot képviseli a Thaiföldön megrendezett nemzetközi versenyen. A fizikai számításokban már akkor is jó voltam, de a csillagászati ismeretek terén volt mit pótolnom a felkészülés ideje alatt. Abban az évben egyéniben csak dicséretet kaptam, de a nemzetközi csapattal, amelynek tagja lehettem, megnyertük a diákolimpiát. 2018-ban már természetes volt, hogy indulok a versenyen, és novemberben, Pekingben bronzérmes lettem. Előnyt jelentett számomra, hogy az egyetem laboróráin sok olyan dolgot megértettem, amelyeket addig csak ismertem és tudtam.
– Minden percedet a fizika tölti ki, vagy mással is szoktál foglalkozni?
– Már gyerekkorom óta sok időt töltök különböző küzdősportokkal, de a gitározás is nagyon kikapcsol. A kisebb kihagyás után most nagyon friss, intenzív élményt nyújt a zenélés. Túrázni is szeretek, azonban London belvárosában erre esélyem sincs, viszont az egyetemi szakkörösökkel egyszer már volt alkalmam Anglia déli partjainál sziklát mászni, és ez óriási élményt jelentett! (Tamás Angéla)