Ugrás a tartalomra

Budafoki birkózóbajnok a válogatottban

2019. augusztus 12. hétfő
Sportban és tanulásban is kiváló a Kempelen diákja
Budafoki birkózóbajnok a válogatottban

Rendkívül sikeres tanévet zárt a birkózó Zimonyi Barna, amelynek eredményeként jó bizonyítványa mellé a Kerület napján a Jó tanuló, jó sportolónak járó elismerést, a Munkácsy Károly-díjat is átvehette.

– Örülök a kerületi kitüntetésnek, mert már régóta vágytam rá annak ellenére, hogy tavaly megkaptam a Magyarország jó tanulója, jó sportolója 2017 díjat – válaszolta kérdésünkre a Kempelen Farkas Gimnázium (már) 8. osztályos tanulója, aki a 2018/2019-es tanév első hónapjában az Országos Kötöttfogású Birkózó Diákolimpia győzteseként magyar bajnoki címet szerzett, novemberben pedig szabadfogásban lett magyar bajnok a két budapesti győzelme után. Barna tehetségét és tudását nemzetközi versenyeken is bebizonyította: októberben a penzbergi nemzetközi szabadfogású versenyen arany-, az ukrán nyílt Világkupa-viadalon pedig bronzérmes lett. Nem csoda hát, hogy klubja, a Vasas SC évzáró rendezvényén az év legjobb birkózójának választotta korosztályában, illetve diákversenyzőként meghívta a serdülő válogatott keretbe.

– A második fél évben is gyűjtöttél érmeket?

– Márciusban a „Wittelsbacher Land Tour” elnevezésű nemzetközi szabadfogású birkózóversenyen második helyen végeztem. Ezt a németországi Aichachban rendezték meg 8 ország 430 birkózója részvételével. Ezenkívül egy országos harmadik helyezést is szereztem, amellyel azért vagyok elégedett, mert idén magasabb korcsoportba kerültem, így a versenyeken a nálam egy évvel idősebbekkel is szembe kerülök. Őszig a súlyom is változhat, ami ismét súlycsoportváltást jelenthet, úgyhogy ez az év kicsit nehezebb a számomra, de remélem, hogy jelenlegi edzőmmel, Wöller Gergővel így is sikerül felkészülnöm a versenyekre.

– A kötött- és szabadfogásban egyaránt remekelsz, de melyik áll hozzád közelebb?

– A szabadfogású versenyeket jobban élvezem, többen vagyunk és jobb a társaság. Azt is szeretem benne, hogy ebben a szakágban komolyabb kihívást jelent eldobni az ellenfelet, ezenkívül a szabadfogású birkózás sokkal látványosabb, akciódúsabb.

– Nyáron edzőtáborból edzőtáborba mész, év közben pedig a birkózás mellett még jól is tanulsz. Milyen terveid vannak? 

– Serdülőként szeretnék részt venni az Eb-n, kadettként a vb-n, és majd jó lenne olimpiai kvalifikációt is szerezni. Gondolkodom azon, hogy vízilabdáznom is kellene, erre az egyik barátom is szeretne rábeszélni, és nekem is van hozzá kedvem. Azt még nem tudom, milyen pályát választok, szeretem a matekot, a történelmet és a rajzot is, de mióta kémiát tanulok, a vegyészet érdekel a legjobban.

(Tamás Angéla)