Ugrás a tartalomra

Budafok-Tétényről Tusványoson: kerületünkben nagy szerepe van a közösségi tervezésnek

2017. július 21. péntek
A Gazdaságélénkítés és munkahelyteremtés Budapesten című kerekasztal beszélgetés résztvevőjeként Budafok-Tétény polgármestere úgy fogalmazott: azért működik jól a kerület, mert az embereket megkérdezik, hogy mit szeretnének.
Budafok-Tétényről Tusványoson: kerületünkben nagy szerepe van a közösségi tervezésnek

Karsay Ferenc polgármestert idén is több kerekasztal beszélgetésre meghívták a szervezők a Tusnádfürdőn rendezett 28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborba. Budapesten érdemes vállalkozni – ez derült ki az elhangzottakból a Budapest és a kerületek fejlődéséről, a gazdaságfejlesztés eredményeiről és további lehetőségeiről szóló kerekasztal beszélgetésen, mellyel a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány megnyitotta a Wekerle-Mikó sátor programjait a 28. Bálványosi Szabadegyetemen július 19-én.

A beszélgetés résztvevői Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke, Borbély Lénárd, Csepel polgármestere, Kovács Péter, a XVI. kerület Kertváros polgármestere, Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere és Egry Attila, Józsefváros alpolgármestere voltak.

Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere azt emelte ki, hogy az önkormányzat munkaadói, illetve jogalkotói szerepe mellett, szolgáltatóként is sokat tehet a kerület gazdaságának fellendüléséért, hiszen az ott élők életminőségét alapvetően határozza meg a közszolgáltatások minősége, a közterületek állapota, a közlekedési infrastruktúra állapota. Nagy szerepe van a közösségi tervezésnek, akkor működik jól egy kerület, ha az embereket megkérdezik, hogy mit szeretnének. Budafok-Tétényben ezt az elvet követjük – tette hozzá.

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítványt a Főváros Közgyűlése alapította meg 24 évvel ezelőtt, hogy hozzájáruljon a budapesti, életképes, régebb óta működő vagy nemrég indult vállalkozások piaci igényeknek megfelelő módon történő fejlődéséhez, bővüléséhez – mutatta be Szalai Piroska a Közalapítványt. A BVK működését Budapest Gazdaságélénkítési és Munkahelyteremtési Stratégiája határozza meg, amit a Fővárosi Közgyűlés 2015. júniusi ülésén fogadott el. A cél 4 pillérre épül: Budapest, ahol érdemes vállalkozni tehát támogató az üzleti környezet, Budapest a jól szervezett gazdasági tér, azaz a gazdaságfejlesztés és a munkaerő-piaci politika koordinált, Budapest az ötletek városa, amely élhetőségével és lendületével vonzza a kreatív, innovatív gondolkodókat valamint Budapest, ahol jó dolgozni, mert megújuló, rugalmas, befogadó a munkaerő-piac. Ahogy hazánkban, úgy Budapesten is hat év óta folyamatosan javulnak a foglalkoztatási mutatók: 126 ezerrel többen dolgoztak Budapesten 2016-ban, mint hat évvel korábban, azaz a múlt évben 827 ezer fő dolgozott a Fővárosban, közülük 427 ezer férfi és 400 ezer nő. 2016-ban hazánk foglalkoztatás bővülésének negyedét a fővárosi növekedés adta. A nők foglalkoztatási rátája 4,5 százalékponttal, a férfiaké pedig 2,2-al javult – ismertette a legfrissebb statisztikákat Szalai Piroska a fővárosi gazdasági fejlődés kapcsán.

Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere szólt arról is a kerekasztal résztvevőjeként, hogy kezdeményezésére a kerületben stratégiai partnerségi rendszer működik, melybe minden kerületi vállalkozás bejelentkezhet, mérettől függetlenül. A stratégiai partner vállalkozások elmondhatják a véleményüket a kerületi ügyekről, információt kérhetnek és a hivatali ügyintézést is megkönnyítik számukra.

Karsay Ferenc a Budapest Bornegyede programról is beszámolt, amely a budafoki borászatokat kívánja ismertebbé tenni. Elmondta azt is, hogy minden hónap első szombatján Budafoki Pincejáratok indulnak Budapest belvárosából a budafoki borpincékhez, ahol résztvevők nem csak a borkóstolást élvezhetik, hanem a kulturális programokat is, melyeket az önkormányzat három évig ingyen biztosít a vállalkozóknak.

Egry Attila, Józsefváros alpolgármestere a többi között arról beszélt, hogy Józsefváros fejlesztésében nagy szerepe van a 10 évvel ezelőtt indított városrehabilitációs programoknak. A Corvin sétány felújítása során a menthetetlen, bontásra ítélt épületek helyén hoztak létre egy új városrészt, amely alkalmasnak bizonyult a nagyobb cégek és a minőségi munkaerő kerületbe csábítására is. Kovács Péter, a XVI. kerület Kertváros polgármestere pedig az infrastrukturális fejlesztéseket emelte ki, hozzátéve, hogy a közterületek rendezése és a bürokrácia csökkentése mind szükséges ahhoz, hogy Budapest vezető közép-európai gazdasági térséggé váljon. A kerekasztal beszélgetést Szőnyi Kinga, a Miniszterelnöki Kabinetiroda munkatársa moderálta.

Karsay Ferenc polgármester a közösségi oldalán az eseménnyel kapcsolatban úgy fogalmazott:

"Úgy gondolom, ezeken a területeken nem lehet sikeres Budapest, sikeres kerületek nélkül! Ezért hoztuk létre a kerületi cégek számára a Stratégiai Partnerség programot, hogy hatékonyabban tudjunk együttműködni mindenkivel, aki az Önkormányzattal együtt kíván működni. Köszönöm szépen Szalai Piroskának a lehetőséget és a tartalmas beszélgetést!"

 

További részletek:

http://bvk.hu/budapesten-erdemes-vallalkozni/