Ugrás a tartalomra

Budafok-Tétényben is fellobbant idén is a szolidaritás lángja

2016. október 31. hétfő
Őrtűz égett a székelyek szabadságáért, Székelyföld autonómiájáért.
Budafok-Tétényben is fellobbant idén is a szolidaritás lángja

Vasárnap a Székely Nemzeti Tanács felhívására idén is őrmáglyák, őrtüzek gyúltak szerte a Kárpát-hazában és a nagyvilágban. A cél: felhívni a figyelmet Székelyföld, a székelység autonómia igényére. A Kossuth Lajos utca - Tóth József utca sarkánál lévő domboldalon az önkormányzat támogatásával már tavaly is őrtüzet gyújtottak a budafok-tétényiek a székelyek autonómia-törekvéseinek támogatásáért. Az idei, október 30-ai eseményen felszólalt Karsay Ferenc Budafok-Tétény polgármestere és Szabolcs Attila parlamenti képviselő, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának alelnöke.

"A napokban az Egyesült Államok mintaországgá nyilvánította Romániát. Nem kizárólag gazdasági okokból, hanem mert szerintük Románia példaértékűen bánik a nemzeti kisebbségeivel. Az én olvasatomban ez azt jelenti: az anyaországnak mostantól nagyobb szerep jut abban, hogy élő lelkiismeretként felemelje hangját és elmondja a világnak: ez nem így van!" - hangsúlyozta beszédében Karsay Ferenc. A polgármester, hozzátette, a határon túl élő magyaroknak nap, mint nap meg kell küzdeniük a többi között a nyelvhasználatért, az oktatásért, a munkavállalásért, ezért fontos, hogy mindig érezzék, az anyaországi magyar nemzettársak nem hagyták őket magukra ebben a küzdelemben.

Szabolcs Attila, a kerület fideszes országgyűlési képviselője, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának alelnöke azt mondta: ha a székely nép nem létezne, az elmúlt ezer esztendőben kihalt volna a magyar szó a Kárpát-medencében és ma nem lennénk itt. "A Jóisten jókedvében teremtette a székelyeket, akik egy nagyon egyszerű dolgot akarnak, ez pedig az önrendelkezés, vagyis az autonómia. Annál is inkább, mert egy népcsoport nyelvi és kulturális megmaradásának garanciája az autonómia. Ezért a székelyek a területi autonómia eléréséhez kérik minden magyar támogatását és nekünk kötelességünk segíteni ebben; az őrtüzekkel pedig felhívjuk a figyelmet arra, hogy az autonómia nélkül veszélyben a székelység jövője." – mondta Szabolcs Attila. A fővárosi megemlékezésen részt vettek Budafok, Budatétény, Diósd, Érd, Budaörs és Budakeszi civil szervezetei és a helyi székely közösségek is.