Ugrás a tartalomra

Budafok-Belváros megújul

2018. május 24. csütörtök
Belvárosunk megújulása a szemünk előtt zajlik. Épülő játszóterek, szépülő homlokzatok, egységesülő városkép.
Budafok-Belváros megújul

Budafok-Belváros megújul

A kerület nagy kincse Budafok belvárosa, amelynek utcái, épületei nagy történelmi múlttal, így jelentős eszmei értékkel is rendelkeznek. Az önkormányzat célja, hogy ezt a kincset úgy tartsa meg, hogy eközben a fejlődésnek is teret adjon Budafok-Tétény központjában.

Ennek szellemében az önkormányzat 2015 óta minden évben meghirdeti a Budafok-Belváros megújul, 2016 óta pedig a Régi idők új kapui elnevezésű pályázatokat, amelyre a városképi szempontból kiemelkedő magántulajdonú ingatlanok tulajdonosai, társasházi közösségek vagy egyházak jelentkezhetnek. A pályázat első meghirdetése óta 25 épület homlokzati felújítását támogatta az önkormányzat, valamint 12 darab régi, szép kapu felújításához járult hozzá, összesen közel hatvanmillió forint értékben, vissza nem térítendő pénzügyi támogatás formájában.

Budafok-Tétény önkormányzata ezen támogatásokon túl a tulajdonában álló ingatlanok építészeti értékeinek megóvására is gondot fordít. E törekvésnek köszönhetően újult meg a Kossuth Lajos utca négy épületének homlokzata (1., 23., 60. és 91.), a Mária Terézia utca 20., valamint a Kölcsey utca-Kálváriahegy utca sarkán álló ingatlan homlokzata is. A felújítás során minden esetben fontos szempont, hogy az épület eredeti stílusának megfelelően, a városképhez illeszkedve valósuljon meg.

Szintén 2015 óta találkozhatunk Budafok belvárosában az eredetileg kopár tűzfalakat díszítő muráliákkal, azaz tűzfalfestésekkel, melyek a kerületre jellemzően kulturális-boros témákat jelenítenek meg, ezzel is színeket és vidámságot hozva a városképbe. A projekt jelenleg is zajlik — Kossuth Lajos utca 21. szám alatti épület tűzfalát hamarosan a Majoros István által festett „Budafoki káosz jazz orchestra” című murália díszíti majd.

Az elmúlt évek során megépült a Budafoki Szomszédok Piaca, amelyet 2017-ben építőipari nívódíjjal is elismertek. Elkészült a hozzá tartozó Piactér, amely azóta számtalan közösségi programnak volt színtere.

A tavalyi év során szükségessé vált a volt Budafok mozi elbontása, mely ősszel a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál Szieszta Pontjaként tett jó szolgálatot, télen pedig ideiglenes korcsolyapálya várta a sportolni és kikapcsolódni vágyókat. A tér tehát egyelőre ideiglenes funkciókat kap (parkoló, szabadidős és rendezvényhelyszín), a terület végleges hasznosításáról a lakosság véleményének figyelembevételével dönt majd az önkormányzat.

A városszépítés tovább folytatódik: már zajlik a Szent István tér felújítása, amely társadalmi egyeztetés után valósul meg — a területen egyedi játszótér kap helyet, amely mellett a felnőttek is megtalálják majd a kikapcsolódási lehetőséget a fás-virágos parkban.

 

Fotó: Kocsis Zoltán