Ugrás a tartalomra

Borklub a Záborszky Pincében

2017. november 14. kedd
A Promontorium Borlovagrend ez évi harmadik borklubjának előadója az idei Budafoki Pezsgő és Borfesztiválon lovaggá ütött Nyúlné dr. Pühra Beáta volt, aki a Nyakas Pincészet főborászaként dolgozik. A Záborszky Pincébe sok borkedvelő érkezett, hogy megismerhesse a Nyakas Pincészet történetét és az ott alkalmazott technológiákat.
Borklub a Záborszky Pincében

A Nyakas Pincészet az Etyek – Budai borvidéken található szőlőből készít és forgalmaz minőségi, díjnyertes borokat. A márka a nevét a medencét átszelő Gerecse hegység nyúlványáról a „Nyakas”-ról kapta, mely mára már igen ismert és közkedvelt a fiatalok körében. Az figyelhető meg, hogy a felgyorsult hétköznapokban egyre több reduktív technológiával készült bor fogy, mely a könnyűségének és az alacsonyabb alkohol tartalmának köszönhető – mondta Nyúlné dr. Pühra Beáta. Hozzátette még azt is, hogy a nyáresti grillezésekhez előszeretettel választják a fiatalok az üde, illatos reduktív rosé borokat.

189,5 hektáron termesztenek különféle szőlőket, ahol megjelenik a széles sortávú függönyművelésű és a nagy tőkeszámú ültetvény is. Az idei szőlőtermést nagy várakozás előzi meg, hiszen biztató jelek vannak arra, hogy a kései tételekből idén sikerül különleges borokat készíteni – mondta Beáta az idei termésről. 10 évvel ezelőtt csak barrique hordóban érleltek ma, ha az évjárat engedi és van szép kései szüretelésű tételük, 3 hl-es Zempléni tölgyfahordóban finomseprőn tartva érlelik a Menád borcsalád tagjait. A fahordóban érlelt borok elfogyasztásához le kell ülni és időt kell rá szánni.

Az Etyek – Budai borvidék szőlő- és borkultúrája évszázados múltra tekint vissza. Az itt található talaj kiválóan alkalmas szőlőtermesztésre, mivel magas mésztartalmú, ásványi anyagokban gazdag. Az előadás közben finom Nyakas borokat kóstolhattak az érdeklődők.

(Viszkocsil Dóra)

A Promontor TV összeállítása: