Borklub a Záborszky Pincében
A Nyakas Pincészet az Etyek – Budai borvidéken található szőlőből készít és forgalmaz minőségi, díjnyertes borokat. A márka a nevét a medencét átszelő Gerecse hegység nyúlványáról a „Nyakas”-ról kapta, mely mára már igen ismert és közkedvelt a fiatalok körében. Az figyelhető meg, hogy a felgyorsult hétköznapokban egyre több reduktív technológiával készült bor fogy, mely a könnyűségének és az alacsonyabb alkohol tartalmának köszönhető – mondta Nyúlné dr. Pühra Beáta. Hozzátette még azt is, hogy a nyáresti grillezésekhez előszeretettel választják a fiatalok az üde, illatos reduktív rosé borokat.
189,5 hektáron termesztenek különféle szőlőket, ahol megjelenik a széles sortávú függönyművelésű és a nagy tőkeszámú ültetvény is. Az idei szőlőtermést nagy várakozás előzi meg, hiszen biztató jelek vannak arra, hogy a kései tételekből idén sikerül különleges borokat készíteni – mondta Beáta az idei termésről. 10 évvel ezelőtt csak barrique hordóban érleltek ma, ha az évjárat engedi és van szép kései szüretelésű tételük, 3 hl-es Zempléni tölgyfahordóban finomseprőn tartva érlelik a Menád borcsalád tagjait. A fahordóban érlelt borok elfogyasztásához le kell ülni és időt kell rá szánni.
Az Etyek – Budai borvidék szőlő- és borkultúrája évszázados múltra tekint vissza. Az itt található talaj kiválóan alkalmas szőlőtermesztésre, mivel magas mésztartalmú, ásványi anyagokban gazdag. Az előadás közben finom Nyakas borokat kóstolhattak az érdeklődők.
(Viszkocsil Dóra)
A Promontor TV összeállítása: