Ugrás a tartalomra

Bonbonok és borok

2018. május 09. szerda
Sváb zene, minőségi borok és csokoládék a Pincejáraton
Bonbonok és borok

A májusi Pincejáraton a borok ízlelése mellett finom kézműves csokoládékat is kóstolhattak a látogatók a Lics Pincészet egyik helységében. Vizer-Orbán Lívia öt különböző ízesítésű desszerttel érkezett a Budafoki Pincejáratra.

Minden hónapban más és más tematika mentén szervezik meg a Pincejáratot, a májusi program a sváb nemzetiség jegyében zajlott. A Lics Pincészetbe sok német ajkú vendég érkezett, akik nagyon jól érezték magukat az autentikus zene és a finom borok kóstolása közben. Az öt bonbon úgy készült, hogy Lics Judit borász elküldött a pincészetből kiválasztott borokból egy-egy mintát, hogy az édességek minél jobban passzoljanak a finom nedűkhöz. Így a belga csokoládé alapból több különböző ízvilágú édesség született. A Gonoszka gyöngyöző borhoz fehér csokoládés bodzás-citromos, trüffelkrémes bonbont kínáltak, a Nora-Borához eper ízű csokoládét, a Cserszegi Fűszereshez fahéjas bonbont, a pincészet vörösborához étcsokoládés trüffelkrémes meglepetést, amiről a vendégeknek kellett kitalálni, hogy milyen fűszerrel ízesíthették. A Juhfark Barrique borhoz kávés kardamomos csokoládé dukált, amelyben a bor is főszerepet kapott. A különleges párosítások minden látogatónak elnyerték a tetszését.

Gasztronómiai élményből nem volt hiány a Záborszky Pincében sem, ahol Révész József mesterszakács tartott kalandtúrát a sajtok és a borok világába, persze kóstolóval együtt. A Sümegi és Fiai Pincészet kvízjátékkal készült a borkóstoló mellé. A több mint tíz éve alakult hagyományőrző Ströcker Melody sváb zenekar a Katona Borházban lépett színpadra. A vendégek tizenháromféle bor közül választhattak, amelyek mind a balatonboglári családi pincészet saját készítésű termékei. A legkülönlegesebb ezek közül a Semillon fajtájú szőlőből készült bor volt, ez ritkaságnak számít, mert kevesen hozzák ki önálló fajtaként, legtöbben inkább házasítják. Sokan vették a pincészet Flört Irsai Olivér borát, amely gyümölcsös ízének köszönhetően rendkívül kellemes választásnak bizonyult a nyári melegben. A Várszegi Pincészetben a Heimattöne Kapelle sváb zenekar gondoskodott a jó hangulatról. A vértessomlói együttes most készül háromhetes turnéra Amerikába, de emellett sokat lépnek fel Németországban és Ausztriában is. A vendégek a pincészet összes borát megkóstolhatták, de most elsőként kínálta Várszegi Viktor borász a 2017-es chardonnay-t. Nagy népszerűségnek örvendett a Várszegi Csabagyöngye Gyöngyöző is.

(Viszkocsil Dóra)