Ugrás a tartalomra

Biztonságos autó, biztonságos megérkezés

2019. augusztus 05. hétfő
A nyári hőség, a torlódásokban való araszolás nemcsak az emberi szervezetet viseli meg, hanem próbára teszi gépjárművünket is, megnövelve egy esetleges műszaki hiba vagy az autót érintő tűzeset kialakulásának veszélyét.
Biztonságos autó, biztonságos megérkezés

A műszaki hibából eredő kellemetlenségek, és az esetleges balesetek, valamint a tűzesetekből eredő személyi sérülések megelőzése érdekében a Budapesti Rendőr-főkapitányság a következőket ajánlja a járművezetők figyelmébe:

• Az Ön és családja biztonsága érdekében bízza kocsiját megbízható és garanciát vállaló szervízre.

• Ellenőriztesse rendszeresen, de legalább évente egy alkalommal, szakemberrel az autó műszaki állapotát.

• A nyári kirándulásokkal járó igénybevétel előtt, és az őszi-téli átállás időszakában végrehajtott műszaki átvizsgálás jelentős kellemetlenségektől, és előre nem látott kiadásoktól óvhat meg minket.

• Az időszakos szerviz ne csak a kötelezően elvégzendő olajcserét jelentse, hanem járjon együtt a gépjármű teljeskörű műszaki átvizsgálásával és a hibás alkatrészek cseréjével.

• A járművünkkel a telephelyről, garázsból történő elindulást megelőzően ne feledkezzünk meg a KRESZ által előírt műszaki ellenőrzésről. Az adott körülmények között indokolt módon vizsgáljuk meg a kormány- és fékberendezés, a gumiabroncsok, valamint a kötelezően előírt világító-, és fényjelző berendezések állapotát, működőképességét, és ne feledkezzünk meg a rendszámtáblák meglétének és állapotának szemrevételezéséről sem.

• Legyünk figyelemmel a gépjármű által a műszereken jelzett hibaüzenetekre, különös tekintettel az olajnyomásra.

• Gyanakodjunk fékhibára, ha a műszerfalon lévő fékellenőrző lámpa kigyullad, rendellenes zajokat észlelünk a kerekek felöl, a fékek kisebb erőkifejtés esetén is melegszenek, vagy fékezéskor a pedál besüllyed.

• Ha a futómű menet közben a megszokottól eltérően búg, kopog, a kerekek rendellenesen állnak, vagy az abroncsok kopása rendellenes, gyanakodjunk a futómű hibájára. Érdemes átvizsgáltatni a futóművet, ha a jármű kerekével valaminek (például járdaszegély) nekiütköztünk vagy kátyúba hajtottunk.

• Az elektromos tüzek elkerülése érdekében csak a Magyarországon, illetve az EU-ban jóváhagyott és a hazai jogszabályok által is megengedett alkatrészeket szereljünk vagy szereltessünk autónkba. A túlméretezett fogyasztók (például izzók), és biztosítékok fokozott kockázatot jelentenek.

Ha menet közben műszaki hibát tapasztalunk, kapcsoljuk be az autó vészvillogóját, majd az első biztonságos és szabályos helyen álljunk félre, és szükség esetén kérjünk segítséget. Saját és a közlekedésben résztvevő többi személy biztonsága érdekében ne feledkezzünk meg láthatóságunkról (például láthatósági mellény, elakadást jelző háromszög, szükség esetén a jármű kivilágítása stb.) sem, mely akár életet is menthet.

(BRFK)