Ugrás a tartalomra

Baross Gábor születésének 170. évfordulójára emlékeztek

2018. szeptember 24. hétfő
Ünnepi megemlékezést és koszorúzást tartottak Baross Gábor születésének 170. évfordulója alkalmából a helyi általános iskolások részvételével a Baross Gábor Telepi Polgári Kör szervezésében.
Baross Gábor születésének 170. évfordulójára emlékeztek

Idén szeptember 14-én lenne 170 éves a vasminiszterként is ismert Baross Gábor, Budafok-Tétény egyik kerületrészének névadója. Ennek tiszteletére szervezett megemlékezést és koszorúzást a Baross Gábor Telepi Polgári Kör, a még 2013-ban általuk állított emlékhelyre.

Sztavropulosz Szotiriszné, a polgári kör elnök asszonya köszöntötte a megjelenteket, köztük Karsay Ferenc polgármestert, Kukainé Békési Emesét, a Baross Gábor Általános Iskola intézményvezetőjét, valamint Schneider Zoltánné Pelikán Pannit, Pelikán Imre bácsi lányát, akik nélkül az emlékhely nem jöhetett volna létre.

A megjelentek a Baross Gábor Általános Iskola tanulóival, Ambrus Károly vezetésével közösen énekelték el a Himnuszt.

Máté Eszter és Székely Réka, az általános iskola 8. b osztályos tanulói Baross Gáborról szavaltak, majd Ambrus Károly tárogatón játszotta el a Fecske szállott a vasútra című magyar népdalt.

A vasminiszter életéről és munkásságáról Monostoriné Szeleczki Gabriella, a Baross Gábor Általános Iskola történelem tanára beszélt. ,, Életét, hazaszeretetét jól jellemzik szavai, melyek ma éppúgy érvényesek és például szolgálnak számunkra, mint saját korában” —mondta, majd Baross Gábort idézte: ,,Minden ember annyit ér, amennyit a köz javára tesz.”

A résztvevők Ambrus Károly tárogató játéka kíséretében koszorúzták meg az emlékhelyet Baross Gábor születésének 170. évfordulója alkalmából.