Ugrás a tartalomra

Balázs János briliáns zongorajátéka Nagytétényben – Budafok-Tétény önkormányzata is támogatja a jövő évi Cziffra Fesztivált.

2017. november 27. hétfő
Balázs János zongoraművész előadására nagyon sokan voltak kíváncsiak november 25-én, szombaton a Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központban. A koncerten részt vett Németh Zsolt országgyűlési képviselő és Budafok-Tétény polgármestere, Karsay Ferenc is. Az est zárásaként támogatási szerződést írtak alá a 2018. évi Cziffra Fesztivál támogatásáról.
Balázs János briliáns zongorajátéka Nagytétényben – Budafok-Tétény önkormányzata is támogatja a jövő évi Cziffra Fesztivált.

„Ma kivételes élményben lesz részünk. Balázs János, a kiváló fiatal zongoraművész adózik Cziffra György emlékének zongorajátékával.” – kezdte ünnepi köszöntőjét Németh Zsolt országgyűlési képviselő. 

Mint fogalmazott, Cziffra György nem csak művészetével alkotott örökérvényűt, élete is túlmutat önmagán. Muzsikus édesapja Párizsban dolgozott, amikor az I. világháború kitörése miatt haza kellett jönniük. Egy barakkban kaptak szállást a Vöröskereszt jóvoltából. Itt született meg Cziffra negyedik gyerekként, szörnyű nyomorba. Nővére tudott végül állandó munkát szerezni, amiből egy zongora bérlésére is tellett. Ezen kezd el játszani Cziffra György is. A szegénysorra érkező cirkuszosok fedezik fel, és az ötéves gyereke fantasztikus improvizációs képességét kihasználva csodagyerekként produkcióztatják.

Nyolc évesen felveszik a Zeneakadémiára, Dohnányi Ernő főigazgató szerint "... ez nem gyöngyszem..., ez maga a Kohinoor gyémánt." Hogy pénzt keressen, éjszakai mulatókban játszik. Behívják katonának, a frontra kerül. Túléli, a háború után viszont disszidálni próbál, és három évre kőfejtőbe kerül. Kézízületei annyira megnyúlnak, hogy szabadulása után hosszú hónapok telnek el, mire valamennyire használni tudja kezeit. Jó ideig csak csuklóvédővel és kesztyűben képes újra dolgozni. A szakma természetesen most sem fogadja be, bár jó néhányan utánozzák a csuklószorítót. Azt hitték, abban van a trükk… Mulatókban játszik, de az értők itt is felfedezik, és megnyílnak előtte a fővárosi koncerttermek. Németh Zsolt Cziffra Györgynek egy erről a korszakról szóló írását idézte  :

„Hit nélkül minden alkotás és különösen minden reproduktív újjáalkotás tökéletlennek látszik és bizonytalanul lebeg, mert nem tartják szorosan az érzelem érvei, olyan érvek, melyeket a józan értelem nem ismer. .... Személyiségem mélyén maradt még néhány atomnyi ebből az élő erőből, mely újra fölszerszámozta lelkiismeretemet. A lelkiismeretemet, amely eddig csak arra használta ezt az energiát, hogy elfelejtesse az életben csalódott agyammal az előadóművész fölszentelt küldetését. Ez a küldetés nem más, mint a többi ember érzelmi forrásainak őrzése. Annak érdekében, hogy megóvja az embereket a teljes elszürküléstől, amibe naponta belemártják őket az anyagi lét napról napra való szolgálatának gyakran rendkívül lehangoló körülményei. Lassan-lassan megközelítettem a forrást..."

Érdemes elolvasni önéletrajzi kötetét, az Ágyúk és virágokat , tette hozzá Németh Zsolt.

Mint fogalmazott, csak egy csodára akarta felhívni a figyelmet: Balázs Jánosban nem csak Cziffra fantasztikus tehetsége és technikája született újjá, hanem a hite és alázata is. „Szerencsések vagyunk, hogy ma nekünk játszik itt, Budafok-Tétényben. Köszönjük neki!” – mondta az országgyűlési képviselő.

Balázs János Junior Prima - Liszt- és Prima Díjas zongoraművész, a Cziffra György Fesztivál alapító művészeti vezetője a koncert elején a közönséget köszöntve úgy fogalmazott:

„ Ahogy Liszt is az örökkévalóságnak komponált és élt, így tett Cziffra György is. Jelenléte és munkássága a világ zenei életében felbecsülhetetlen. Művészetével a legnagyobbak közé emelkedett, karitatív munkájával pedig igazi értékteremést valósított meg alapítványával, amely fiatal művészeket támogatott. Jómagam személyes kötődése sokuknak már ismert történet. A tavaly megalapított Cziffra György Fesztivál hiánypótló szerepet tűzött ki célul, hiszen világszerte ez az egyetlen nagy horderejű emlékápoló kezdeményezés. Számomra, mint művészeti vezetőnek legfontosabb célom volt az, hogy a mester által kialakított modellt folytassam tovább hazánkban. Az elmúlt két évben rendezett koncertek, előadások, edukációs programok, zenei versenyek, díjak alapítása és interaktív foglalkozások mind egy magasabb eszmét követnek. Világhírű művészek örvendeztettek meg minket eddig, ragyogó tehetségeket fedezhettünk fel és díjazhattunk. Mindezt a jövőben is folytatni szeretnénk. Már hivatalosak a jövő évi februári koncertsorozatok koncertjei és egyéb kiegészítő rendezvényei. A közönség szeretetét mutatja, hogy már most rengetegen váltottak jegyet a hangversenyekre.

A siker titka talán az eltökéltség, elszántság, a munkamorál és a hitelesség, amelyet olyan művészektől kapunk első kézből, mint Dráfi Kálmán vagy Vásáry Tamás, akik a mester pályatársai, barátai voltak – s ezáltal számunkra a hitelesség forrásai. Hitünk megerősít minket abban, hogy munkásságunk hagyományt teremt. Küldetésünket sokan támogatják, akiknek végtelenül hálásak vagyunk.”

Balázs János Gramofon és Budapestért –Díjas zongoraművész megköszönte Budafok-Tétény önkormányzatának, vezetőségének, hogy támogatják a Cziffra György Fesztivált. Hozzátette, az emlékápolás alapja a hitelesség és a személyes kötődés. Cziffra György, mint jól tudjuk e kerületben lakott. Tiszteletre méltó az Önkormányzat agilitása a Cziffra kultusz építésében.

Remélem, hogy támogatóink és partnereink segítségével 2021-ben Cziffra György 100. születésnapján egy világméretű Fesztivállal tudunk majd ünnepelni hazánk és a nemzetközi zenei élet legnagyobbjaival – tette hozzá Balázs János.

A koncerten felcsendült Liszt Spanyol rapszódiája, Rachmaninoff Vocalise-ja és b-moll szonátája, Liszt E-dúr legendája és Valse Impromtu-je, valamint Strauss Kék Duna keringőjének Cziffra parafrázisa.

A teltházas koncertet követően az épület aulájában Németh Zsolt orsszággyűlési képviselő jelenlétében támogatási szerződést írt alá Karsay Ferenc polgármester és Balázs János zongoraművész, amely alapján kétmillió forint összegű támogatást nyújt az önkormányzat a 2018. évi Cziffra György Fesztivál megvalósításához.

A sikeres esthez és a fesztiválhoz személyesen gratulált kerületünk díszpolgára, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművésze, Hegedűs Endre is. Az esemény zárásaként a szervezők egy-egy pohár Törley pezsgővel köszönték meg a közönségnek a részvételt.

 

FOTÓ: KOCSIS ZOLTÁN ::