Ugrás a tartalomra

Az iskolán kívül is legyen közösséged!

2018. április 20. péntek
Az ifjúsági közösségépítés állt a Baross Gábor-telepi Plébánia programsorozatának középpontjában.
Az iskolán kívül is legyen közösséged!

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő az ”Alkoss Te is közösséget!” program keretében meghirdetett pályázata során a Baross Gábor-telepi Plébánia 716 190.-Ft támogatást kapott ifjúsági közösségek és ifjúsági civil szervezetek közösségépítő programsorozatainak támogatására. A programsorozat szakmai előkészítéséhez és finanszírozásához Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata is hozzájárult.

A programsorozat az iskolán túli szabadidő hasznos eltöltésére vonatkozott. A részt vevő fiatalok megtapasztalták, hogyan lehet egyszerűen beszerezhető kellékkel megszervezni érdekes, hagyományőrző programokat, másrészt önmagukat is fejleszthették lelkük, egészségük és szellemük építésével. Közös kirándulásokon, táborokban és közösségfejlesztő tréningeken vehettek részt, amelyek segítségével az okos telefonok és közösségi hálózatokkal szemben alternatívát mutató programokat és értékrendet tudtak bemutatni és átadni a fiataloknak.

Olimpia Barosson - Mottója: Hivd el a barátodat!

Helyszíne: Tétényi-Fennsík, Időpontja: 2017. június 5. volt.

A projekt résztvevőinek "toborzását", a közösségek bővítését legeredményesebben egy kötetlen, játékos együtt töltött sportnap indíthatja el a leghatékonyabban: focit, frizbit, röpit, sorversenyt, a kisebbeknek, tollast, íjászkodást, zsinórlabdát, métát, futóversenyt szerveztek. A program az egészséges életmódra, a mozgás szeretetére nevelt, miközben bevonta a résztvevőket a közösségi életbe. A választott helyszín, a Tétényi-Fennsík lakóhelyünk egyik természeti kincse, ami azt sugallja, hogy szép és szerethető környezetben lakunk, amelyben jól érezhetjük magunkat.

Kirándulás Bakonyszentivánba és Bakonybélbe - Mottója: Élet okostelefon nélkül

Időpont: 2017.július 7-16.

Ez a program a cserkészek természetjáró hagyományaira épült. A fiatalokat kisebb közösségekbe osztották, ahol a régi cserkészek és az új érdeklődők együtt éltek néhány napot a természetben közösen, sátrakban. A napokat tábortűzzel, esti előadásokkal, kirándulásokkal, növényfelismerő versennyel töltötték ki.

A plébánián működő összes közösség találkozója - Mottója: Egyedül nem lehetsz keresztény!

Helyszín: Verőce Csattogó-völgy Időpontja: 2017.08.16-20.

A program tematikája Szent István közösségépítő tevékenysége köré épült. Blokkosított, választható programok között folyamatosan voltak játékok, csapatsport-foglalkozások. A szombat esti ünnepre tervezték a plébánia területén valaha alakult és élt közösségek tagjainak meghívását is, hogy egy valódi, átfogó közösségi ünnep lehessen azokkal együtt, akik hagyományt teremtve lehetővé tették a mai közösség, közösségek létezését, alakulását is. A tábor szándéka a plébánia körül ma élő közösségek strukturálása, vagy ennek segítése volt. A legnagyobb létszámmal és költségvetéssel megvalósuló program volt, amelyet Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata is jelentős mértékben támogatott.

Csapatépítő tréningek - Mottója: Legyünk mindnyájan egyek!

Célzott közösségépítést szolgáló programok. Korosztályi bontásban 2 db, 1 napos csapatépítő tréninget szerveztek a közösségek megerősítésére. Az egyiket a 12-16 éveseknek, a másikat a 16-23 éveseknek. Témája: kamaszkori problémák kezelése (pl. magány, unalom, kisebbségi érzés), barátok szerzésének módszerei, konfliktuskezelő technikák, csapatjátékok. Közösségi kompetenciafejlesztés és csapatépítő módszertan elsajátítása állt a középpontban.

Őszi természetjárás a Vértesben 2017. október 14.

A cserkészek természetjáró szakmai programjához kapcsolódva a fenntartható életmód részeként bemutatták, hogyan élhet az ember a természetben úgy, hogy saját szemetét eltünteti, nem szórja szét, egyszerű életmódot folytat, vigyáz a növényekre, felfedezi, hogy azok is élőlények. Turistautak és térkép nélkül hogyan találhatjuk meg egymásban bízva, egymás segítségére építve a jó utat, a kitűzött célt.

Látogatás Erdélyben 2018. március 18.-20

A HÁLÓ közösség segítségével Erdélybe látogattak a 16-23 éves fiatalok Nagyszalonta, Kolozsvár, Nagybánya útvonalon. A látogatás célja a magyarságtudat erősítése, baráti kapcsolatok kialakítása volt erdélyi fiatalokkal. Magyar történelmi helyeket látogattak meg, ismerkedési bulit szerveztek a vendéglátó fiatalokkal. Nagyszalontán Böjte Csaba erdélyi gondozottaival találkozhattak.

"Kisze Báb" égetése, tavaszváró ünnep, amely hagyományőrző program 2018. február - Mottója: Lesz folytatás !

Eljátszották az ide tartozó népszokásokat, a tavaszváró, betegségűző szokásokat, a báb elégetését. Módszertanában a plébániai szokásokat követi, ahol gyakran fordul elő néphagyományok felelevenítése, mint pl. a Betlehemes játék, vagy a Keresztút.

Köszönetünket fejezzük ki Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzatának a szakmai és pénzügyi támogatásért!

 

Készítette a Baross Gábor-telepi Egyházközség