Ugrás a tartalomra

Fejlesztésekkel az élvonalban

2019. november 26. kedd
Budafok-Tétény Vállalkozója díjat kapott Garamvári S. Zsuzsanna
Fejlesztésekkel az élvonalban

A Kerület napján Budafok-Tétény Vállalkozója díjjal kitüntetett Garamvári S. Zsuzsanna útja a szombathelyi Közgazdasági Technikumtól a szervező üzemgazdász diploma megszerzésén át a Közgazdaság-tudományi Egyetem felé vezetett, amelynek elvégzését követően, 1990-ben borászmérnök férjével, Garamvári Vencellel borászati vállalkozást alapított Vinárium néven. Az eleinte csak kereskedelemmel foglalkozó cég három év múlva szőlőtermesztésbe és borkészítésbe kezdett a dél-balatoni borvidéken, 1996-ban pedig a balatonlellei pincészetük mellett a pezsgőkészítésre is alkalmas, közel hatezer négyzetméteres Sörház utcai pince is családjuk birtokába került. A vállalkozást, a cég építését koordináló üzletasszonnyal a Garamvári „birodalomról” beszélgettünk.

– Jövő év júliusában harmincéves lesz a cég. Milyen nehézségek megoldása okozta, illetve okozza a legnagyobb gondot?

– A termelés piacának és a jó személyi feltételeknek a megteremtése, valamint a szükséges tőke megléte a legfontosabb. Együttműködő, jó csapat és képzett munkaerő kell ahhoz, hogy sikeresek lehessünk. A két területen, Balatonlellén és Budafokon nyolc szőlész-borász mérnök, négy közgazdász és még legalább négy felsőfokú végzettségű, valamint több technikus dolgozik a negyven szakemberből álló gárdában. Kisebb hitelekből és a pályázatokon befolyt összegekből tudtunk folyamatosan fejleszteni. Hol többet, hol kevesebbet, de minden évben „bővítünk”. A megújulás, a korszerűsítés elengedhetetlen ahhoz, hogy a piacon maradjunk. A célunk, hogy stabil és biztonságos legyen a cég, jól működjön. Nem véletlen, hogy a férjemmel mi keresünk a legkevesebbet, mert mindent a vállalkozásba fektetünk.

– A Garamvári család ma már több mint 80 hektáron gazdálkodik, és a csendes borok mellett évi 120-150 ezer palack pezsgőt készít. Kinek mi a feladata?

– Vállalkozásunk szakmai „spiritusz rektora” a férjem. Ő a cég arca, a borász, a megmondóember, én viszem a vállalkozás pénzügyi, számviteli, gazdasági részét. A lellei cégnek is én vagyok az ügyvezetője. Ott nyolcvannégy hektáron történik az elsődleges feldolgozás, készül a pezsgő alapbor és a csendes borok. Budafokon van a disztribúciós központ, a pezsgőpince és a vállalatirányítás. Andrea lányunk volt az első alkalmazottunk, ő ma már a budafoki pezsgőüzem társügyvezetője, de a kollégák nagy része is több mint huszonöt éve részt vesz a cég munkájában. A vejem a szállításszervezés irányítója, nagyobbik unokám, aki most végez borászmérnökként, szintén nálunk dolgozik, és reméljük, hogy a kisebbik unoka is beáll a családi vállalkozásba, ahol a fiatalok jól működő szakmai műhelyben tanulhatják a szakma fortélyait. 

(Tamás Angéla)