Ugrás a tartalomra

Az anyaszív a gyermekért dobog

2018. október 14. vasárnap
Szent Mihály-napi kiállítás a Radóczy Mária Galériában
Az anyaszív a gyermekért dobog

A kulturális eseményeket magába foglaló Szent Mihály-napokat tizenhatodik alkalommal szervezte meg a Budatétényi Polgári Kör (BPK). Ennek keretében nyolcadik éve, hogy a Radóczy Mária Galériában képző- és iparművészeti kiállítás nyílik.

Ebben az évben „Anyaszív” címmel, Semmelweis Ignác magyar orvos születésének 200. évfordulója alkalmából írt ki pályázatot a BPK, amelyre huszonegy alkotó adott be munkát. A pályázók fele végzett képző-, illetve iparművész, így nem csoda, hogy igen színvonalas anyag került az ítészek elé. A fődíjat, ahogy tavaly is, Kutasi Tünde érdemelte ki, aki egy ötvösmunkát adott be a pályázatra. A zsúfolásig megtelt galériában először Radóczy Mária iparművész, majd Tóth Melinda, a BPK új elnöke köszöntötte a megjelenteket. Szepesfalvy Anna alpolgármester üdvözlő beszédében köszönetet mondott Radóczy Máriának, aki otthont és segítő kezet nyújt a fiataloknak, valamint a civil szervezetnek, hogy minden évben megszervezi a Szent Mihály-napi programsorozatot.
A zsűri nevében Tóth Avanti Péter, a Képző- és Iparművészeti Közalapítvány a XXII. kerület Kultúrájáért elnöke beszélt a kiállításról. Örömmel nyugtázta, hogy a tárlaton látható munkák a legkülönfélébb technológiákkal, technikákkal készültek, ami a pályázók sokszínűségét és kreativitását dicséri.
– Kaintz Regina ékszerbe álmodta érzéseit, Czimbal Gyula fotóin az óvó ösztön jelenik meg, Kelemen Ágnes kék keretes festményén pedig a gyermek és az anya tekintete ragadja meg a nézőt. Csavlek Etelka kerámiái az anyaság különböző rétegeibe engednek betekintést, míg Kaszás Réka festményein alvó gyermekei elevenednek meg. Kontor Enikő installációja, mely Az élet bölcsője címet viseli, a még meg nem született gyermek és az anya kapcsolatát jeleníti meg, Hernusz Ágnes fehér alapon fehér festékkel festett képein pedig tapinthatóvá válik a várakozás ideje alatt átélt gondoskodás – mondott néhány szót a díjazott művekről Tóth Avanti Péter.
A tárlat megnyitóján Kiss Rebeka egyetemi hallgató beszélt Semmelweis Ignácról, az anya-gyermek kapcsolatot szimbolizálva pedig György Viktória és lánya, Tóth Virág énekelt.
Az önkormányzat segítségével és a civil egyesület szervezésében megvalósult rendezvényről a támogatók jóvoltából senki nem távozott üres kézzel. A pályázaton való részvételt és a fellépők műsorát egy-egy ajándékcsomaggal köszönte meg a galéria háziasszonya, Radóczy Mária.
(Tamás Angéla)