Ugrás a tartalomra

Konzultáció - Rózsavölgy, Közösségi ház 2013. október 29.

2013. október 29. kedd
Konzultáció - Rózsavölgy, Közösségi ház 2013. október 29.

A konzultációt már júniusra terveztük, majd az, az árvíz miatt elmaradt, és júliusban a CKT ülése a piac, a budafoki belváros kérdéskörével foglalkozott elsődlegesen. A jelen ülésre vonatkozóan az előző nap kaptunk telefont a városházáról, hogy ott nem tudjuk megtartani az ülést, és polgármester úr nem ér rá, így került sor a rózsavölgyi helyszínre. Az ülésen 14 fő vett részt, 12 CKT tagszervezetet, ketten további szervezeteket képviselve.
Bevezetőjében Mészáros Péter elnök utalt az eredeti célra, a civil szervezetek és az önkormányzat közötti konzultációra, de annak egy fontos mellékága a civil szervezetek közötti párbeszéd, koordináció, aminek szintén teret tudott adni a CKT. Kitért a 2010 őszi alap állapotra, amikor a városházi civil szervezeti összejövetelen tudatosodott, hogy szinte semmilyen érdemi koordináció nincs a helyi civil szervezetek között. Akkor indult el egy folyamat, levelező lista, majd naptár létrehozása, és megfogalmazódott a kezdeményezés, a CKT felállítására. A civil szervezetek szerepe jelentős, számos társadalmi, várospolitikai, kulturális területen, sok esetben önkormányzati feladatokat látnak el, igen hatékonyan, minimális költségekkel, nagy önkéntes, és további támogatást szerző munkával, és sok más területen gazdagítják a helyi társadalom mindennapjait. Sajnos a megjelenés a helyi médiában, mind a CKT mind a többi civil szervezeté nagyon esetleges, a CKT anyagai lényegében nem kerülnek fel a helyi honlap CKT fülére, minden erőfeszítésünk ellenére, az utolsó anyag a januári elnökségi ülés, és összesen hat dokumentum érhető el, még a korábbiak is lekerültek. És a civil szervezetek is komoly nehézséggel küzdenek, hogy valamely anyaguk, programjuk felkerüljön. A média konzultációt a helyi médiumok képviselőivel régen kezdeményeztük, máig nincs időpont javaslat erre.
Farkas Balázs ezúttal is javasolta, hogy a rövidesen megújuló bormagyarorszag.hu honlapon mód nyílik egy civil naptár indítására, ill. más kerületi civil témák ismertetésére, közösségi kommunikációra.
Szirmay Tamás a mindenkori állam, közigazgatás nehézkességére, a civil stílusnak azzal homlokegyenest eltérő jellegére utalt, ami elsősorban a konfliktusok forrása, a témakezelés civil részről rugalmas, egyszerű, s nagy várakozás volt a CKT létrejötte kapcsán is. A negatív tapasztalatok ellenére érdemes részt venni, elmenni, és felvállalni a feladatokat. ? is a digitális alap erősítését javasolta.
Bartos Mihály a létrejövetelre utal, a fővárosi példára, az önkormányzat nem a kizárólagos hatalom letéteményese, a polgári részvétel fontossága, a helyi vezetés változik, elmegy, a civilek maradnak, jelentős erő, potenciál van bennük, akár az önkormányzati munka támogatására. Az apparátus sok mindenre nem képes, míg a civilek mikroszintű kapcsolat rendszerekkel bírnak, képesek az emberek megszólítására. Segítő kezet tudunk nyújtani az önkormányzatnak, az önkormányzati feladatok, kompetenciák szűkülése időszakában is, "még szükség lesz ránk", pl. a mobilitási hét civil részvétele, de a párbeszédre is szükség van.
Farkas Balázs kiemelte a 2012-es tricentenáriumi év eseményeit összefoglaló, Bartos Mihály által, gondozott, kiadott könyv értékeit, sikerét.
Többen utaltak az 1998-2002-es tanácsadó testület időszakára, nagy aktivitás, nekifeszülés, majd gyors ellaposodás és szinte semmilyen kimenet nem történt, annak kapcsán.
Kolláth Rita is kiemelte, hogy szükség van a megerősítésre, az együttműködésre, a koordinációra. Pázmándi Péter a régi városháza Kossuth Lajos utcai, nem az eredeti homlokzat szerinti felújítására utalt. Schmidt János a konzultatív működés akár önálló folytatására biztatott, + önálló honlap, és lehetőség a BKTV internetes TV-ben való megjelenésre. Szirmay Tamás kiemelte a rózsakerti termelői piac sikerét. László Éva ennek kapcsán, a nagytétényi belvárosi rekonstrukció sikere mellett az
élhető piactér felé való törekvést említette, anno a tervtanácsban is kifogásolták a burkolatot, ami alkalmatlan a közösségi rendezvényekre, szabadtéri színpadra volna szükség, annak mobil változatáért dolgoznak. Az egykori nyomós kutat kimentették, miként a Szentháromság téri és a zsidó imaház előtt volt vaskapukat, is. A kút restaurálásra kerül és várhatóan a Szelmann Ház kertjében lesz felállítva.
Schütt Margit megemlítette a Casino Budafok belvárosi közösségi tervezési kezdeményezését, norvég kisprojektjét, ami bizonyos értetlenséget váltott ki a városházán.
Szó esett még a 2014-es esemény naptár igényéről, jövőre lesz a 25. borfesztivál, aminek civil hátteret is adhatunk, akár egy külön civil alkalom megszervezésével, további évfordulók lesznek, Csőt 750, I. világháború 100 és mások.
Felmerül a közösségi házak helyi költségvetési támogatása, ami a működés tekintetében évek óta változatlan, egymilliós nagyságrendű. A program támogatásokat 2-3 főbb kerületi léptékű eseményre kellene koncentrálni.
A továbbiakban tervezünk egy konzultációt a decemberi időszakban a nagytétényi kastélymúzeumban, a vezetőkkel és Németh Zoltán képviselővel, az elmúlt év eseményeiről, fejleményeiről, kastély ügyben.

Mészáros Péter