Ugrás a tartalomra

Február 22 - a bűncselekmények áldozatainak napja

2015. február 22. vasárnap
Február 22 - a bűncselekmények áldozatainak napja









Az áldozattá vált ember lelki, jogi, anyagi segítségre szorul - erre hívják fel a figyelmet évről-évre február 22-én azt követően, hogy 1990-ben ezen a napon tette közzé az Európa Tanács a bűncselekmények áldozatainak chartáját, és ettől kezdve ez a nap a kontinens számos országában az áldozatok napjává vált. Magyarországon az 1989-ben alakult Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület javaslatára 1993 óta hívják fel e napon a figyelmet arra, hogy az áldozattá vált ember lelki, jogi, anyagi segítségre szorul. A Fehér Gyűrű a személyi gondoskodás és az emberi vigasz mellett szükség esetén díjtalan jogsegélyszolgálatot is ellát, és anyagi támogatást is nyújt.

Az Országgyűlés 2005-ben alkotta meg a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló törvényt, amely 2006. január 1-jén lépett hatályba. A jogszabály lényege, hogy a Magyarország területén áldozattá vált személyeknek jár az ingyenes tájékoztatás arról, miként tudja érvényesíteni fizikai, társadalmi, anyagi kárainak enyhítését.

A tematikus nap alkalmával több főrumon is felvetődött, hogy sajnos az utóbbi időben visszatérni látszik például a jól ismert trükkös lopási, elkövetési mód, az úgynevezett unokázás. Ezzel kapcsolatban a budafokteteny.hu-nak Dr. Bató András r. alezredes a XXII.kerületi Rendőrkapitányság vezetője úgy fogalmazott, ennek az elkövetési módnak a lényege, hogy a csalók valamilyen közeli rokonra hivatkozva, annak nevében sürgős segítségnyújtásra, pénz átadására, vagy átutalására szólítják fel a többnyire idősebb gyanútlan áldozatokat, akik sok esetben bedőlnek az áltörténetnek és elhiszik, hogy a unokájuk, gyermekük, közeli hozzátartozójuk bajba került és eleget tesznek a kérésének, fizetnek. Sajnos az utóbbi időben Budafok-Tétényben is történtek ilyen esetek és a rendőrség tudomása szerint a csalóknak két idős embert már sikerült átverniük, megkárosítaniuk. A kapitányságvezető arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy semmiképp se fizessenek a különféle történetekkel jelentkező idegeneknek, illetve csak a magukat megfelelően igazoló, hivatalos fényképes igazolvánnyal rendelkező személyeket engedjék be a lakásukba. Dr. Bató András elmondta még, hogy az ilyen szempontból veszélyeztetett korcsoporthoz tartozókat folyamatosan tájékoztatják a lehetséges veszélyekről, a megelőzési lehetőségekről a kerületi körzeti megbízottak, sorra járva az idős otthonokat, nyugdíjas klubokat, polgári köröket, iskolákat. A kerületi rendőrkapitány hozzátette, időről-időre bűnmegelőzési előadásokat is tartanak a kerület kultúrházaiban, ahová nem csak az időseket, hanem a fiatalokat is várják, a bűnmegelőzés mellett közlekedésbiztonsági tájékoztatókkal is.

Karsay Ferenc polgármester rendkívül eredményesnek tartja a kapitányságvezető kommunikációs tevékenységét, a lakossággal való együttműködését a bűnmegelőzésben. A budafokteteny.hu-nak a polgármester úgy fogalmazott fontos, hogy egymás munkáját segítse az önkormányzat és a rendőrség. Az utóbbi években ez tökéletesen működött, működik - tette hozzá Karsay Ferenc. A Kisváros a nagyvárosban szlogent szem előtt tartva arra kell törekedni, hogy a kerület lakói a rendőrséggel együttműködve, a bűnmegelőzést a maguk részéről is segítsék, egymás iránti figyelemmel, figyelmességgel is. A polgármester hangsúlyozta, csak ez által növelhető a közösség biztonságán túlmenően annak biztonságérzete is.

A XXII. kerületi rendőrség munkáját dicséri, igazolja az a kapitányságvezetőnek címzett nyíltlevél is, mely a napokban jelent meg a BRFK Bűnmegelőzési Facebook portálján. Ebben a XXII. kerületi Önkormányzat Szociális Szolgálata Szivárvány Idősek Klubja tagjai és munkatársai nevében Nagy Ibolya Klubvezető és Kiss Andrea Intézményvezető mondott köszönetet azért a felvilágosító és megelőző munkáért, melyet kapitányság munkatársai a kerületben végeznek.

További részletek: http://www.police.hu, https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1699967516896985&id=1625295504364187&fref=nf

Kapcsolódó anyagok:

http://www.promontortv.hu/2015/02/25/a-buncselekmenyek-aldozatainak-vilagnapja/