Ugrás a tartalomra

Új könyvtárat, közösségi- és gazdasági szolgáltató házat, valamint kulturális központot kapott Nagytétény

2013. augusztus 06. kedd
10 000 új kölcsönözhető könyv, 350 új négyzetméter induló vállalkozásokat segítő helyiség és 1830 új négyzetméter kulturális befogadó tér.
Új könyvtárat, közösségi- és gazdasági szolgáltató házat, valamint kulturális központot kapott Nagytétény

10000 új kölcsönözhető könyv, 350 új négyzetméter induló vállalkozásokat segítő helyiség és 1830 új négyzetméter kulturális befogadó tér. Ezeken felül megújult közterekkel és üzlethelyiségekkel gazdagodik a kerület. Még a nyáron használatba vehetik a nagytétényi lakosok azokat az épületeket, melyeket uniós támogatással, több mint egy milliárd forintos keretből alakítottak ki az idei év legnagyobb fővárosi és régiós városfejlesztési beruházásának keretében.

Kultúra, civil összetartás, gazdaságfejlesztés

A várostervezők ezeket a területeket találták fejlesztendőnek, ugyanis Nagytétényben évtizedek óta nem volt ilyen mértékű fejlesztés. A beavatkozásokra azért volt szükség, mert az érintett terület szakszóval "funkcióhiányos" volt, így komplex megoldási javaslattal pályázott a XXII. kerületi önkormányzat uniós támogatásra. A sikeres pályázás eredménye a több, mint egymilliárd forintos összköltségvetésű program, mely számos, a kerületiek életét megkönnyítő és életkörülményeit jelentősen javító elemet tartalmazott.

"A beruházás több területen is támogatta a munkahelyteremtést. A kivitelezésen csúcsidőben 150 ember dolgozott, de ami ennél is fontosabb: a helyi vállalkozások fellendítése érdekében a Szelmann- ház egy része gazdasági szolgáltató házként funkciónál majd." - hangsúlyozta a projekt munka világával kapcsolatos részét Németh Zoltán, a kerület országgyűlési képviselője. A helyi civil szervezet kezelésében lévő épület előre láthatólag öt-nyolc induló vállalkozást tud majd szolgálni kedvezményes bérleti díjjal, illetve kedvező áron elérhető szolgáltatásokkal. A Nagytétényi úton homlokzat-felújításon átesett négy üzlethelyiség is a helyi kereskedők üzleti lehetőségeit javítja, ugyanis a vonzó környezet és a centrális elhelyezkedés üzleti előnyt jelet számukra.

Pezsgő kulturális és civil élet - mindez helyben

A helyi közösség életében ugyancsak hasonlóan fontos a kulturális élet felpezsdítése és a civil szervezetek által bonyolított alkalmak megszaporítása. Előbbiben a volt Tétény Mozi felújításával kialakított új kulturális központ játszik majd központi szerepet. Az épületet idén szeptembertől a kerületi kultúrház, a Klauzál Ház kollégái veszik át. A tervek szerint ifjúsági alkalmak, pódiumestek, sportfoglalkozások és helyi civil szervezetek által bonyolított gazdag kulturális programok befogadó tere lesz majd. A kultúra terén a felújított nagytétényi zsinagóga jelent nagy előre lépést, ahova a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fiókkönyvtára költözik be, így augusztus 30-ától kezdve "helyben" lesz olvasható nagyságrendileg 10 000 szépirodalmi és ismeretterjesztő könyv.

A közös munka ereje

"Felemelő pillanat látni annak a temérdek munkának az eredményét, melyet a helyi civil szervezetek, a kulturális élet szereplői, vállalkozók, és a városvezetés együttesen fordított arra, hogy a nagytétényiek élete gazdagabb lehessen. Ettől leszünk többek, ettől leszünk jobbak, hogy látva az életünk megjavítandó területeit együtt tudunk reagálni, együtt tudunk keményen dolgozni." - mondta el a beruházást lezáró rendezvényen a kerület polgármestere, Szabolcs Attila. Hozzátette: "A közös munka bebizonyítja számunkra, hogy mindig komoly eredménnyel jár az, ha egy közösség elszántan munkálkodik saját életének megjobbításán."